CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 03. 2022

4 komentáře

Jak se daní zisky z kryptoměn

 

Zisky z investic můžeme rozdělit do tří skupin. První skupina investic je zdaňována při výplatě srážkovou daní a tyto investice není nutné uvádět do daňového přiznání a platit z nich daň z příjmu. Druhá skupina je od daně z příjmu osvobozena a daň není třeba platit. Třetí skupina jsou pak investice, které je nutno uvést do daňového přiznání a zaplatit z nich daň z příjmu. Do této třetí skupiny patří i obchodování s kryptoměnami.

Loading



 

Jak se daní investice

  • Srážkovou daní při výplatě. Takto vám například zdaní úroky na spořicím účtu, výplatu z penzijního spoření, výplatu domácích dividend. Pro tyto investice platí, že je není třeba uvádět do daňového přiznání a není třeba platit znovu daň z příjmu.
  • Daň z příjmu se neplatí. Mezi investice osvobozené od daně z příjmu patří například prodej cenných papírů, které jste drželi déle než tři roky. Prodej cenných papírů s příjmem pod 100 000 Kč za rok. Nebo prodej nemovitosti, kterou vlastníte déle než 5/10 let.
  • Daň z příjmu platíte po podání daňového přiznání. Do těchto příjmů platí například příjem z pronájmu investičního bytu. Příjem z prodeje cenných papírů neosvobozených od daně z příjmu. Nebo prodej kryptoměn.

Hodleři daně neplatí

Hodlovat je jedno ze základních pravidel kryptoinvestování. Neboli nakoupit a držet. Držet, ať už to padá nebo klesá, prostě držet. Pokud tedy máte nějaké kryptoměny v portfoliu a ty pouze držíte, tak daňové přiznání podávat nemusíte, ani neplatíte daň z příjmu. A to dokud některou z držených kryptoměn neprodáte. V českém daňovém řádu se nedaní držení kryptoměn, ale dani z příjmu podléhá až příjem z jejich prodeje.

Kdy musíte podat daňové přiznání?

  • Když zmenšujete portfolio a prodáváte některou z držených kryptoměn.
  • Pokud měníte váhu jednotlivých kryptoměn v portfoliu a za prodej jedné z kryptoměn hned nakupujete další.
  • Pokud si za kryptoměnu něco kupujete, tedy využíváte ji jako platidlo.

Kryptoměny nepodléhají žádnému osvobození z daně, neplatí na ně stejná pravidla jako na cenné papíry. Dle českého daňového řádu se kryptoměny totiž nepovažují za investice a není možné na ně aplikovat pravidla pro osvobození od daně. Daň z příjmu tak platíte, i když prodáváte méně než 100 000 korun hodnoty v kryptoměnách. Stejně tak, pokud vlastníte kryptoměny déle než 3 roky, tak stále máte povinnost platit daň z příjmu. Finanční správa v Česku stále pohlíží na kryptoměny jako na zboží, kryptoměna je nehmotným aktivem, a zisk z nich je zařazen do §10 zákona o daních z příjmu. A kryptoměny zůstávají definovány jako zboží i poté, co se bitcoin stal oficiální měnou Salvadoru.

Daň z příjmu u kryptoměn tvoří 15% a odvádí se z daňového základu tvořeného příjmem a poníženého o náklady, které jste vynaložili pro získání tohoto příjmu. Do nákladů můžete započíst nákupní cenu kryptoměn a poplatky, které jste při nákupu i prodeji zaplatili.

Musí se kryptoměny danit?

Rozhodně se nespoléhejte na to, že jsou kryptoměny anonymní a není třeba se k zisku z těchto investic jakkoliv přiznávat. Prodej kryptoměn je totiž stále spojen s bankovním účtem nebo z účtem konkrétního uživatele na burze. Tento příjem pak patří do příjmů dle §10 zákona o daních z příjmu.

REKLAMA

Daň z příjmu a kryptoměny

Pro daňové přiznání je nutné uvést prodejní cenu kryptoměn a na tu uplatnit nákupní cenu. Můžete uplatňovat princip FIFO, tedy že prodejní cenu kryptoměny navážete s nákupní cenou kryptoměny nakoupené jako první. Nebo uvedete aritmetický průměr nákupní ceny dané kryptoměny v portfoliu. Prodejní a nákupní ceny by vám měl sledovat systém, přes který s kryptoměnami obchodujete.

Spočítané příjmy pak patří do ostatních příjmů dle §10 zákona o daních z příjmu. Jako náklady můžete uplatnit i poplatky za transakce. A z rozdílu mezi prodejní cenou a uplatněnými náklady počítáte 15% daň z příjmu. Pokud realizujete z prodeje kryptoměn zisk, tak jako fyzická osoba navíc nemůžete tento zisk započíst se ztrátou v minulých letech, ani se ztrátou například z prodeje akcií. Můžete ale zisk z prodeje jedné kryptoměn kompenzovat ztrátou realizovanou prodejem jiné kryptoměny.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Blíží se „breakout“ bitcoinu?

Cena bitcoinu měla obtížný začátek měsíce, kdy se propadla až o 9 % na minimum 64 500 USD. Tento pokles se shodoval s růstem výnosů státních dluhopisů a amerického dolaru, jak po zveřejnění některých silnějších než očekávaných ekonomických údajů vychladly naděje investorů na červnové snížení sazeb.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Taxation is Theft

    18 března, 2022

    Pro chudé kryptoinverstory:
    – V roušce vybrat z bitcoinmatu hotovost a sbohem
    – V nějaké „kryptovexl“ skypině na Telegramu, Signalu, či Facebooku si najít protějšek a směnit

    Pro bohaté kryptoinvestory:
    -Koupit chatu na Německé straně Krušných hor, změnit si tam daňovou rezidenci a za 2 roky uplatnit časový test a nedanit
    – Změnit si daňovou rezidenci do Panamuy, Paraguaye, Salvadoru, … a nedanit kapitálové příjmy vůběc

    Odpovědět

  • Josef Novotný

    18 března, 2022

    Gratuluji autorce k vynálezu nového pojmu „hodler“. Ještě, že jsou takoví autoři. Člověk by se jinak v dnešní napjaté době ani nezasmál.

    Odpovědět

  • Skoky

    21 března, 2023

    Nevím čemu se smějete, ve světě kryptoměn je pojem hodler naprosto běžná věc. Asi jste chtěl být za chytrého, vždyť přece držet = holder, že? Ano, tímto překlepem to kdysi vzniklo, ale určitě to nevymyslela autorka tohoto článku, a Vy jste ze sebe udělal akorát pitomce.

    Hezký den

    Hodler Skoky

    Odpovědět

  • Mirda

    27 března, 2022

    Můžete mi poradit, zda lze pro výpočet daně z příjmu fyzické osoby vzájemně kompenzovat zisky a ztráty z prodeje akcií, podílových fondů a ETF? Pokud se nemýlím tak se daní podle § 10.

    Dle tohoto článku nelze z výše uvedeným kombinovat zisky a ztráty z obchodování kryptoměn, které by taky měli být daněn dle §10
    Díky.

    Odpovědět