CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Jakub Mokroš

23. 12. 2015

0 komentářů

Přílišná konzervativnost v investování škodí

 


 

V rámci krátkodobých rezerv je scénář nejčastěji následující. Zejména páry, kde oba pracují a které nemají nějaké nadstandardní výdaje, jsou schopny pravidelně každý měsíc ušetřit několik tisíc korun. Peníze však často zůstávají netečně na běžném účtu, v lepším případě jsou občas přesunuty na spořicí účet s mizivým zhodnocením.

Bylo by to v pořádku, pokud by šlo o úspory na dovolenou nebo na vánoční dárky, ale tyto peníze tam často setrvávají až do doby, než je potřeba koupit nové auto nebo například pomoci potomkům s bydlením. A to je obrovská škoda.

Pokud bychom uvážili, že bychom peníze mohli raději ukládat na konzervativní investici se zhodnocením 3,5 % p.a. a dělali bychom to po dobu 10 let, byl by kumulovaný výnos na úrovni 41 %. A tohle je opravdu konzervativní investice do nástrojů s minimálním rizikem, žádné rizikové ani spekulativní investování.

Navíc pokud opravdu víme, že nebudeme peníze potřebovat delší dobu, můžeme si dovolit přijmout vyšší míru rizika a mít tak větší výnos, např. u vyvážených nebo růstových portfolií kolem 5 – 6 % p.a.

V rámci dlouhodobých rezerv klienti preferují penzijní spoření se zhodnocením na úrovni inflace nebo investování, které ale zdaleka neodpovídá délce horizontu.

REKLAMA

Pokud se jedná o důchodový horizont člověka ve věku do 40 let, je potřeba, aby taková investice byla dynamicky nastavená, a to i pro profilově konzervativního klienta.

U 20letého horizontu nevadí ani vysoký podíl akciových fondů v portfoliu. Riziko je v tomto případě eliminováno jednak pravidelnou investicí a jednak časem. Pokud investujeme například 30 let se zhodnocením 2 % p.a. (zhruba odpovídá penzijnímu připojištění, dnešním transformovaným fondům doplňkového penzijního spoření), je kumulovaný výnos takové investice jen asi 81 %. Naproti tomu u dynamické investice se zhodnocením 7 % p.a. je to za 30 let kumulativně 661 %, což je 8× více. To je velký rozdíl a míra rizika je na takto dlouhém horizontu při pravidelné investici srovnatelná.

Všechno je pouze otázkou investičního horizontu a investičního profilu klienta, zejména to, jaké riziko je ochoten za svůj výnos přijmout. A právě strach z rizika je nejčastější důvod, proč peníze leží pouze na účtech. Jenomže je to přesně naopak. Největší riziko je nechat peníze ležet bez zhodnocování. V takovém případě je jisté jejich znehodnocení inflací. A to není riziko, to je jistota, podobně jako daně a smrt.

Autor působí jako finanční poradce.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *