CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

15. 07. 2020

0 komentářů

Subjekty:
UNIQA pojišťovna

Pojištění karavanů a obytných přívěsů

 

Bydlení na čtyřech kolech anebo přívěsný domeček za autem – to je lákavá varianta dovolené pro stále větší skupinu lidí. Kombinuje pohodlné a domácí zázemí při zachování mobility podle vlastního rozhodnutí s možností operativní změny plánů. Navíc s běžným řidičským průkazem skupiny B lze řídit karavany do 3,5 tuny, jichž je aktuálně největší nabídka.

Loading



 

Povinné ručení se sjednává na obytné vozy podle objemu motoru. K tomu se řídí výsledná cena podle segmentace. Ta se v různých pojišťovnách liší, například UNIQA pracuje s více než 20 doprovodnými parametry podle auta i řidiče. Havarijní pojištění obytných vozů se vypočte podle pořizovací ceny a také podle značky. V praxi se totiž mohou výrazně lišit ceny oprav a náhradních dílů na vozy od různých výrobců. Pojistná částka kryje vůz jako takový plus pevně s ním spojené součásti, jako je nábytek, dřez, sprchový kout apod., a také základní výbavu (například běžné nádobí). Ostatní doplňky, dodatečná výbava a převážené věci musí být připojištěny extra až do výše 5 % z pojistné částky za vozidlo (například TV, gril, rybářské náčiní apod.). Vše ale musí být uloženo stále uvnitř obytného vozu, nikoli na střeše nebo na zádi auta.

 

Jsou-li například vzadu na držáku připevněna kola nebo na střeše surf či kajak, havarijní pojištění se vztahuje na jejich poškození nebo zničení při nehodě obytného auta, uzavře-li motorista k havarijnímu pojištění i pojištění zavazadel. Jsou-li nějaké převážené věci uloženy ve střešním boxu a sjedná-li motorista připojištění zavazadel, vztahuje se na ně pro případ havárie nebo odcizení rovněž pojistná ochrana, nicméně pouze přes den, nikoli v rozmezí 22 až 6 hodin.

 

REKLAMA

Pojištění pro obytné přívěsy je analogické. Povinné ručení je však levnější, protože jde o lehčí vozidlo bez motorizace, a podle české právní úpravy je za nehodu odpovědné tažné vozidlo jízdní soupravy. Havarijní pojištění se řídí podle pořizovací ceny, doplňkovou výbavu je třeba připojistit až do výše 5 % z celkové pojistné částky za přívěs.

 

UNIQA poskytuje slevu v případě, že jsou karavan nebo přívěs využívány výhradně k soukromým účelům a nejsou půjčovány v průběhu sezóny více uživatelům. Půjčovny platí vyšší pojistné.

 

REKLAMA

Nejčastějšími škodami, jaké UNIQA u karavanů a přívěsů řeší, jsou odřeniny a poškození pláště, k nimž zpravidla dojde při průjezdu užšími místy, od větví stromů nebo při couvání, a dále škody z působení živlů, hlavně z krupobití. Opravy pláště karavanů a přívěsů jsou velmi nákladné a často i nerentabilní, takže se jedná o totální škodu. Havárie karavanů na silnici nejsou časté.

 

Havarijní pojištění lze v UNIQA doplnit i krytím z pojištění domácnosti motoristy. To se vztahuje i na „věci mimo domov“, tedy například na kola v zamčeném držáku připevněná vzadu ke karavanu nebo přívěsu. Ta lze individuálně připojistit i proti krádeži až na 55.000 korun za jeden kus. Pojistná ochrana neplatí v noci od 22 do 6 hodin.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *