CZK/€ 24.755 +0,06%

15. 07. 2020

Subjekty:
UNIQA pojišťovna

Pojištění karavanů a obytných přívěsů

Bydlení na čtyřech kolech anebo přívěsný domeček za autem – to je lákavá varianta dovolené pro stále větší skupinu lidí. Kombinuje pohodlné a domácí zázemí při zachování mobility podle vlastního rozhodnutí s možností operativní změny plánů. Navíc s běžným řidičským průkazem skupiny B lze řídit karavany do 3,5 tuny, jichž je aktuálně největší nabídka.

Povinné ručení se sjednává na obytné vozy podle objemu motoru. K tomu se řídí výsledná cena podle segmentace. Ta se v různých pojišťovnách liší, například UNIQA pracuje s více než 20 doprovodnými parametry podle auta i řidiče. Havarijní pojištění obytných vozů se vypočte podle pořizovací ceny a také podle značky. V praxi se totiž mohou výrazně lišit ceny oprav a náhradních dílů na vozy od různých výrobců. Pojistná částka kryje vůz jako takový plus pevně s ním spojené součásti, jako je nábytek, dřez, sprchový kout apod., a také základní výbavu (například běžné nádobí). Ostatní doplňky, dodatečná výbava a převážené věci musí být připojištěny extra až do výše 5 % z pojistné částky za vozidlo (například TV, gril, rybářské náčiní apod.). Vše ale musí být uloženo stále uvnitř obytného vozu, nikoli na střeše nebo na zádi auta.

Jsou-li například vzadu na držáku připevněna kola nebo na střeše surf či kajak, havarijní pojištění se vztahuje na jejich poškození nebo zničení při nehodě obytného auta, uzavře-li motorista k havarijnímu pojištění i pojištění zavazadel. Jsou-li nějaké převážené věci uloženy ve střešním boxu a sjedná-li motorista připojištění zavazadel, vztahuje se na ně pro případ havárie nebo odcizení rovněž pojistná ochrana, nicméně pouze přes den, nikoli v rozmezí 22 až 6 hodin.

Pojištění pro obytné přívěsy je analogické. Povinné ručení je však levnější, protože jde o lehčí vozidlo bez motorizace, a podle české právní úpravy je za nehodu odpovědné tažné vozidlo jízdní soupravy. Havarijní pojištění se řídí podle pořizovací ceny, doplňkovou výbavu je třeba připojistit až do výše 5 % z celkové pojistné částky za přívěs.

UNIQA poskytuje slevu v případě, že jsou karavan nebo přívěs využívány výhradně k soukromým účelům a nejsou půjčovány v průběhu sezóny více uživatelům. Půjčovny platí vyšší pojistné.

Nejčastějšími škodami, jaké UNIQA u karavanů a přívěsů řeší, jsou odřeniny a poškození pláště, k nimž zpravidla dojde při průjezdu užšími místy, od větví stromů nebo při couvání, a dále škody z působení živlů, hlavně z krupobití. Opravy pláště karavanů a přívěsů jsou velmi nákladné a často i nerentabilní, takže se jedná o totální škodu. Havárie karavanů na silnici nejsou časté.

Havarijní pojištění lze v UNIQA doplnit i krytím z pojištění domácnosti motoristy. To se vztahuje i na „věci mimo domov“, tedy například na kola v zamčeném držáku připevněná vzadu ke karavanu nebo přívěsu. Ta lze individuálně připojistit i proti krádeži až na 55.000 korun za jeden kus. Pojistná ochrana neplatí v noci od 22 do 6 hodin.