CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

Text: Petr Zámečník

27. 06. 2018

1 komentář

Akciové fondy: Padla Brazílie a Turecko

 

Stupňující se napětí na světových trzích vyvolané protekcionistickou politikou Donalda Trumpa se podepisuje i na akciových fondech. V červnu 2018 odepsaly 0,29 %. Od větších ztrát je ochránila oslabující koruna.

Loading



 

Hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa po zavedení „testovacích“ cel na ocel a hliník jsou vážným vykřičníkem pro akciové trhy. Donald Trump eskaluje obchodní válku hrozbou zavedení cel na čínské zboží v objemu 200 mld. USD a plánuje i cla na německé automobily. To ohrožuje nejen světové akciové trhy, ale též českou ekonomiku, která je na automobilovém průmyslu a vývozu do Německa závislá.

V prostředí amerického protekcionismu v červnu 2008 poklesl Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů o 0,29 % na 1115,5 bodu. Pokles byl přitom zmírněn oslabením české koruny, která ve stejném období ztratila téměř 1 % vůči euru a 2,8 % vůči americkému dolaru.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

Index ICZ červen 2018: 1115,5 bodu - Brazílie a Turecko

Zdroj: Investujeme.cz

Nejhůře dopadly Brazílie a Turecko

Mezi nejztrátovějšími fondy se staly fondy zaměřené na brazilské akcie. V Brazílii stále panuje napjatá situace stran obvinění současného prezidenta (Michel Miguel Elias Temer Lulia) z bránění vyšetřování korupce a zatčení jeho předchůdce (Luiz Inácio Lula da Silva). Spolu s Brazílií se svezla i Latinská Amerika, v níž i další státy stojí na pokraji kolapsu a chaosu.

Turecko v červnu propadalo z obav z prezidentských a parlamentních voleb. Jejich favoritem byl dosavadní prezident Recep Tayyip Erdoğan. Po uzávěrce Indexu ICZ (20. 6. 2018) byly volby rozhodnuty v prvním kole a Recep Tayyip Erdoğan získal lehce přes 50 % hlasů a obhájil prezidentský post. A byť jeho Strana spravedlnosti a rozvoje ztratila parlamentní většinu, uchovává si ji v koalici se Stranou národního hnutí.

„Politická nejistota je současným výsledkem odstraněna, což by mělo turecké trhy uklidnit. Střednědobý až dlouhodobý výhled je ale pro Turecko i nadále velkou výzvou a tolik potřebné hluboké strukturální reformy jsou v dohledné době nepravděpodobné. Turecko stále bojuje s přetrvávající dvoucifernou inflací, zpomalujícím se růstovým momentem širokým deficitem běžného účtu, nízkou hladinou úspor nebo uvolňující se fiskální politikou a globálním obchodním protekcionismem,“ hodnotí situaci v Turecku Paul Greer, portfolio manager Fidelity International.

Tabulka 1: Podílové fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 5. 2018 a 20. 6. 2018
HSBC GIF Brazil Equity A USD -10,32%
Parvest Equity Turkey -10,01%
Parvest Equity Brazil -8,61%
HSBC GIF Turkey Equity A EUR -7,98%
AMUNDI FUNDS EQUITY LATIN AMERICA -6,69%
PineBridge Latin America Fund -6,66%
Aberdeen Global – Latin American Equity (USD) -6,59%
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) -6,51%
HSBC GIF Latin American Equity A USD -6,43%
NN (L) Latin America Equity -6,36%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Moderní obory vyhrávají

Mezi vítěznými fondy uplynulého měsíce je směsice z různých oborů. Společné mají jedno – jedná se především o fondy zaměřené na akcie společností moderních technologií – technologie, zdravotní péče, biotechnologie.

Z regionů se dařilo nejvíce americkým akciím, kterým pomohlo i posilování amerického dolaru a na které zahraniční obchodní politika Donalda Trumpa dopadá nejméně negativně.

V desítce nejúspěšnější je i fond zaměřený na indonéské akcie. Koncem května byl indonéský akciový index na svých letošních minimech, od nichž se mu podařilo se odpoutat. Ostatně stejný fond byl v minulém měsíci mezi desítkou nejztrátovějších. Ještě před uzávěrkou Indexu ICZ ale indonéský index začal opět padat ani po ní svůj pokles neukončil.

Tabulka 2: Podílové fondy s největším růstem v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 5. 2018 a 20. 6. 2018
CS EF Global Prestige B 8,09%
Parvest Equity USA Small Cap 7,95%
Franklin Technology 7,65%
Parvest Equity World Health Care 7,61%
Parvest Equity World Consumer Durables 7,28%
Parvest Equity Indonesia USD 7,10%
Franklin U.S. Opportunities Fund 7,08%
Franklin Biotechnology Discovery 6,86%
Parvest Real Estate Securities World 6,84%
Parvest Equity World Technology EUR 6,42%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Co bude dál?

Nebylo by třeba budoucí vývoj akciových trhů věštit z křišťálové koule, kdyby byly zřejmé budoucí kroky Donalda Trumpa. Ten ale již několikrát ukázal, že se rozhoduje spíše impulsivně než racionálně. Pokud zavede avizovaná cla na čínské zboží a německé automobily, je velmi pravděpodobný propad celosvětových trhů i uvedení světové ekonomiky do hluboké recese. Čína nenechá americký obchodní útok bez odezvy, Evropská unie také ne, a celý konflikt nejspíš bude eskalovat.

A již nejde jen o cla. „Tentokrát jde střelba do řad informačních technologií. Deník The Wall Street Journal totiž napsal, že ministerstvo financí plánuje omezení pro podniky s minimálně 25% podílem čísnkého kapitálů, aby investovaly do amerických firem disponující průmyslově důležitou technologií. Silně postiženi jsou výrobci čipů jako Micron, Intel a další. Uvidíme, jaká bude čínská reakce,“ uvedl Martin Varecha, analytik Fio banky.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • OVBak

    27 června, 2018

    Padla? Asi nevíte co znamená „padla“… Jste bulvár jak vyšitý!

    Odpovědět