Čtvrtek 20. září. Svátek má Oleg.

Komentář analytika Fidelity Intenational k výsledkům voleb v Turecku

Paul Greer, portfolio manager Fidelity International, hodnotí situaci na turecké politické scéně. Podle něj to vypadá, že i po nedělních předčasných volbách se nic nezmění. V prezidentském hlasování zvítězil hned v prvním kole prezident Erdogan, který získal něco málo přes polovinu hlasů. To znamená, že se podařilo vyloučit druhé kolo voleb 8. července. V parlamentních volbách si koaliční aliance AKP/MHP (Strany spravedlnosti a rozvoje/Strany národního hnutí) zachovala většinu svých zástupců v šesti set členném shromáždění.

Po svém vítězství v referendu o ústavní reformě v dubnu roku 2017 nyní podle Greera prezident Erdogan úspěšně upevnil svou politickou moc a konsolidoval ji s rolí předsedy vlády. Prezident se tak posunul ze své vyloženě ceremoniální role do role, kde již má výkonnou moc.

Mnoho tureckých opozičních stoupenců bylo v posledních letech frustrováno kvůli Erdoganovu pro-islamistickému postoji. Bylo to vnímáno jako odklon od dlouhotrvajícího náboženského sekularismu Turecka. Erdoganova rázná akce proti takzvaným gulenistům, která následovala po pokusu o státní převrat v červnu 2016, rovněž přinesla smíšené reakce. Rostoucí životní náklady v posledních měsících, spolu se zvýšenou inflací a prudkým oslabením liry, ale přidaly na váhy Erdoganovi. Nejoblíbenější politik v zemi za posledních 15 let tak opět prodloužil své tažení úspěšným volbami. Politika zaměřená na růst a tvorbu pracovních míst Erdoganovi zase přineslyavýhody při sbírání hlasů.

Vítězství Erdogana a Strany spravedlnosti a rozvoje vlastně pomohly Turecku vyhnout se tomu nejhoršímu možnému scénáři, kdy by hlasy pro prezidenta a pro parlament mířily dvěma různými směry. To by mohlo znamenat období hluboké politické nestability, která by paralyzovala politiku. Neschopnost prezidenta a parlamentu společně provádět rozhodnutí by mohla vést i k dalším předčasným parlamentním volbám. Všichni budou nyní pozorně sledovat, koho Erdogan vybere jako budoucí ministry a trhy se zaměří nato, jestli jsou jmenováni pragmatičtí reformisté.

„Politická nejistota je současným výsledkem odstraněna, což by mělo turecké trhy uklidnit. Střednědobý až dlouhodobý výhled je ale pro Turecko i nadále velkou výzvou a tolik potřebné hluboké strukturální reformy jsou v dohledné době nepravděpodobné. Turecko stále bojuje s přetrvávající dvoucifernou inflací, zpomalujícím se růstovým momentem širokým deficitem běžného účtu, nízkou hladinou úspor nebo uvolňující se fiskální politikou a globálním obchodním protekcionismem.

Když bereme v úvahu všechny tyto faktory, zůstáváme vůči místním tureckým trhům neutrální, ale trochu víc se přikláníme k tureckým zahraničním dluhům, které, jak věříme, mohou být relativně atraktivně oceněny v porovnání s tureckými vládními dluhopisy,“ komentuje Paul Greer, portfolio manager Fidelity International.