CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

28. 04. 2017

2 komentáře

Miroslav Škvára: Finanční gramotnost

 

Finanční gramotnost je soubor znalostí a dovedností, které člověku umožňují porozumět financí a správně s nimi zacházet. A Finanční gramotnost je obsáhlá kniha Miroslava Škváry uvádějící čtenáře či studenta do celého finančního světa.

Loading



 

Miroslav Škvára se finančnímu vzdělávání věnuje dlouhodobě. Působí nejen jako finanční poradce, ale především jako lektor v oblasti finanční gramotnosti. Přednáší na Czech Management Intitute Praha a Gymnáziu Voděradská na Praze 10 a zúčastnil se celé řady projektů šířících finanční gramotnost. Ze svých zkušeností pak sepsal knihu Finanční gramotnost.

„Formou zpracování se autorovi podařilo dílo, které může být využitelné pro velmi široké spektrum čtenářů. Od laické veřejnosti až po studenty různých přípravných kurzů, studenty odborných i vysokých škol. Jsem o tom jako dlouholetý pedagog přesvědčen,“ uvedl o knize Václav Křivohlávek, zástupce vedoucího Katedry financí na Fakultě ekonomických studií Vysoké školy finanční a správní.

Pojmout celý finanční trh na 280 stranách není jednoduchý úkol. Miroslav Škvára se ho ale zhostil velmi dobře. Finanční gramotnost rozdělil na dílčí „gramotnosti“ – peněžní, cenovou, rozpočtovou, numerickou, informační a právní gramotnost, které tvoří jednotlivé kapitoly. V dalších samostatných kapitolách se věnuje ochraně spotřebitele, životním situacím, základním pravidlům investování a Evropské unii. Kniha je doplněna nespočtem příloh a zdrojů, z nichž mohou čtenáři čerpat další informace.

Letem světem

Jedna z dílčích nevýhod knihy vychází z jejího rozsahu. Autorovi se podařilo pojmout celou oblast finanční gramotnosti a finančního trhu, ovšem za cenu, že se každé dílčí oblasti mohl věnovat jen v hrubých rysech.

REKLAMA

Na druhou stranu Miroslav Škvára věnoval dostatek prostoru schématům, grafům a tabulkám, které celou knihu provzdušňují a poskytované informace učiní přístupnějšími. Přestože v knize popisuje fakta z (pro většinu lidí) nudné oblasti finančního trhu a daní, podařilo se mu vtisknout knize čtivost, která je nezbytná pro udržení pozornosti čtenáře.

Omezená platnost?

Kniha Finanční gramotnost vyšla již ve 2. vydání. To bylo oproti předešlému aktualizováno a doplněno o nové informace. Novinkou jsou kapitoly o virtuálních měnách, o krachu II. pilíře penzijní reformy a řada dalších informací.

Tím, že kniha obsahuje aktuální data a popisuje současnou podobu finančního trhu a současná pravidla v České republice (aktuální daňové prostředí, současnou podobu penzijního systému, je sice velmi vhodná pro aktuální výuku či sebevzdělávání, bude ale vyžadovat poměrně častou aktualizaci.

Omezená časová platnost knihy Finanční gramotnost není ani tak výtka autorovi knihy, jako spíš českým politikům, kteří nejsou schopni udržet stabilní právní prostředí ani jedno volební období – a to ani v tak zásadních a dlouhodobých rozhodnutích, jakými je kupříkladu penzijní reforma a penzijní systém obecně.

REKLAMA

Na druhou stranu kniha obsahuje nesčetné pasáže, které svou platnost neztrácí. Principy finančního plánování a způsob tvorby rodinného rozpočtu jsou stále platné a v téměř nezměněné podobě se jimi řídili i naši dědečkové a babičky. A mnohdy důsledněji než současná konzumní a na úvěrech závislá generace.

Různé názory

Miroslav Škvára v knize Finanční gramotnost přednáší především základní teze k jednotlivým oblastem. Víc rozsah knihy nedovoluje. A tak se mohou vyskytnout oblasti, na které budou mít lidé odlišný názor.

Příkladem může být teze: Hodnota zlata je nezávislá na vládách i měnách jednotlivých zemí, produktivitě a dalších lokálních ekonomických a politických faktorech.“ I vlády a centrální banky jednotlivých zemí jsou účastníky trhu se zlatem a v historii se mnohokrát ukázalo, že politická nestabilita či finanční krize může cenu zlata významně ovlivnit.

Kniha Finanční gramotnost plní svůj účel

Miroslav Škvára sepsal knihu, která plní svůj účel. Předá nejen základní vědomosti a znalosti z oblasti financí, ale nabízí i další odkazy na literaturu a internetové zdroje, kde si čtenář může povědomí o jednotlivých oblastech rozšířit. Obsahuje snad kompletní výčet knih a internetových zdrojů zabývajících se jednotlivým oblastem finanční gramotnosti a finančního trhu.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční gramotnost Čechů. Jak jsme na tom?

Rekordní inflace, zdražování ve všech sférách každodenního života Čechů, výkyvy na trzích nebo pokračující konflikt na Ukrajině. To jsou aktuální okolnosti, které výrazně ovlivňují stav českých peněženek. Řada Čechů tak řeší dilema, zda utrácet nebo úspory držet a případně v jakých finančních nástrojích. Jak jsou na tom […]

Text: Filip Kučera

01. 11. 2022

Češi ve finanční gramotnosti zaostávají. Peníze drží zbytečně na účtech

Foto: Pixabay.cz   Pro zvládání krizových situací, včetně pandemie, je klíčová i finanční gramotnost. Jak jsou na tom podle vás Češi? Podle lednového měření se ČR pohybuje v mezinárodním srovnání v průměru. Ministerstvo financí (MF) provedlo v lednu 2020 měření finanční gramotnosti dospělé populace v ČR. To navazuje na […]

Text: Daniel Mareš

30. 03. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • 1 května, 2017

    Základem finanční gramotnosti je to, aby se člověk vyhnul finančním pseudoporadcům, tedy jakýmkoliv osobám, co o sobě prohlašují, že jsou finančními poradci.

    Odpovědět

  • Eliska

    21 března, 2019

    Dobry den, je nekde k dispozici obsah knihy?

    Odpovědět