Sobota 10. dubna. Svátek má Darja.

Změna? (komentář k vývoji cen ropy Brent – 1M futures v týdnu od 14. do 19. prosince 2014)

Investice Sberbank 22.12.2014 | 12:46 0 Komentářů

Jestliže v první polovině týdne pokračovala cena ropy ve svižném poklesu, v polovině druhé získala cenová křivka přece jen jiný tvar, než na jaký jsme byli v poslední době zvyklí. Vykřesala tak malou jiskřičku naděje na dlouho očekávanou změnu. Otazník se však v nadpisu neocitl náhodou. Na konstatování, že cena konečně našla dno, nebo se od něj dokonce odrazila, je ještě brzo.

V úvodu týdne se Brent pod vlivem neúnavně opakovaných zamítavých stanovisek představitelů OPEC k možným intervencím a zpráv o rostoucích zásobách v USA sesunul o dva dolary. A v úterý prolomil další – tentokrát 60 dolarovou – psychologickou hranici, když se zastavil na úrovni 59,86 USD za barel.

Už ve středu však podstatnou část ztrát zmazal, když překvapivě chladnou reakci investorů na další hromadění ropných zásob v USA vyhodnotil trh jako příležitost k obratu. Prudký, chvílemi víc jak třídolarový vzestup však nakonec vyústil do uzavírání pozic a vybírání zisků. Následné 2 % zdražení stanovilo uzavírací cenu na 61,18 USD.

Je zajímavé, že na důvod poměrně nečekaného vzestupu neměl trh jednotný názor. Hovořilo se o přestřeleném rozsahu oslabení ruského rublu či dokonce průlomu v americko-kubánských vztazích. Ale nejblíž pravdě by mohly být asi první zprávy o redukci budoucích investičních výdajů ropných společností z důvodu jejich nízkými cenami ropy ohrožené rentability.

Tak, či onak, tyto impulzy na udržení vzestupného směřování zatím nestačily a původně pozitivní nálady se v závěru čtvrtečního obchodování úplně obrátily. Cena tak klesla na nové víc než pět a půl leté minimum, v případě Brent-u 59,27 USD za barel.

Blížící se období dovolených nahrává tomu, aby atmosféra svátků přinesla větší klid i na ropné trhy. Při tak dlouho trvajícím negativním sentimentu však stále nelze ignorovat ani početné hlasy hovořící o tom, že sestupný cyklus ještě není na konci. Hledání bodu obratu tak může ještě nějakou dobu trvat.

Senior Research Analyst, Sberbank Europe AG