CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

05. 01. 2024

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – prosinec 2023

 

Akcie zpět na vrcholu. Zlato na novém maximu. Bitcoin letí nahoru. Elektřina a plyn dál zlevňují. ČNB začala snižovat úrokové sazby. Klesají také úroky u dluhopisů. Koruna mírně oslabila.

Loading



 

Akcie zpět na vrcholu

Pozitivní nálada na akciových trzích vydržela až do konce roku. Hodnoty předních akciových indexů se vyšplhaly na stejnou úroveň jako na svých maximech z konce roku 2021. Hodnota globálního akciového indexu MSCI World stoupla v uplynulém roce o 18 % (v eurech).

Extrémně nadprůměrně se dařilo zejména americkým technologickým firmám (Apple +48 %, Microsoft +57 %, Alphabet +58 %, Amazon +81 %, Meta Platforms +194 %, NVIDIA +239 %). Také v Japonsku a na Tchajwanu v průměru stouply ceny akcií o 26 %. Skvělé zhodnocení o 30 % přinesly i akcie v Polsku. Naopak v Číně loni v průměru klesly ceny akcií o 13 %.

REKLAMA

Zlato na novém maximu

Cena zlata v prosinci stoupla na nové historické maximum, když se krátce dostala nad 2100 dolarů za unci. Během uplynulého roku zlato podražilo o 13 %. Naopak cena stříbra v prosinci o 6 % poklesla, a ke konci roku tak byla zhruba na stejné úrovni jako před rokem.

Bitcoin letí nahoru

Cena Bitcoinu se v prosinci přešvihla přes 40 tisíc dolarů. Za celý rok 2023 stoupla cena Bitcoinu o 155 %. Růst ceny podporuje očekávané schválení prvního bitcoinového ETF na americkém trhu a také plánovaný halving, který by měl nastat letos v dubnu.

Elektřina a plyn dál zlevňují

Cena elektřiny a plynu na burze Power Exchange Central Europe nadále klesá. Roční kontrakty se nyní obchodují již pod 100 euro za MWh u silové elektřiny a pod 40 euro za MWh u plynu. Během uplynulého roku klesly ceny na polovinu. Pokles cen energií na burze se postupně promítá i do ceníků pro koncové odběratele. Bohužel o co jsou samotné dodávky energie levnější, o to víc si od ledna připlatíme za distribuci energií a podporu obnovitelných zdrojů. Takže Česká republika bude mít nadále jedny z nejdražších energií na světě.

REKLAMA

ČNB začala snižovat úrokové sazby

Česká národní banka v prosinci přistoupila k prvnímu drobnému snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Základní dvoutýdenní repo sazba klesla na 6,75 %. Další zasedání bankovní rady ČNB je na pořadu 8. února. Očekává se, že ČNB bude pozvolna úrokové sazby snižovat, ale uvidíme, jak agresivně. Podle cen úrokových swapů by do konce roku měla repo sazba klesnout na 4-5 %. Ruku v ruce s tím budou postupně klesat také úroky na spořicích účtech a u úvěrů.

Klesají také úroky u dluhopisů

Na očekáváné snižování úrokových sazeb reaguje v předstihu i dluhopisový trh. U delších splatností už úrokové výnosy výrazně poklesly. Výnos do splatnosti desetiletých českých státních dluhopisů klesl v prosinci pod 4 % p. a. To se nyní projevuje pozitivně do výkonnosti dluhopisových fondů, neboť tržní cena dluhopisů roste. Tento trend by měl přetrvávat i během roku 2024.

Koruna mírně oslabila

Česká měna v prosinci mírně oslabovala. Kurz eura stoupl v prosinci o 1,8 % na 24,73 koruny za jedno euro. Kurz dolaru se zvedl o 0,7 % na 22,38 koruny za jeden dolar. Vývoj měnových kurzů v roce 2024 bude hlavně záležet na tom, jak hodně synchronizovaně budou centrální banky snižovat úrokové sazby. Pokud by ČNB snižovala úrokové sazby hodně v předstihu oproti Evropské centrální bance a Fedu, potom by koruna měla krátkodobě oslabovat. Budou-li ale centrální banky snižovat sazby pospolu, pak by naopak koruna mohla mírně posílit.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce, zakladatel multi-fondu Otakar a odborný garant portálu Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *