CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

02. 11. 2023

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – říjen 2023

 

Akcie třetí měsíc ztrácely. Cena zlata prudce stoupla. Ropa zlevnila. Úroky amerických dluhopisů nejvyšší za 15 let. Česká koruna dál oslabuje.

Loading



 

Vývoj na trzích v říjnu byl do značné míry ovlivněn vypuknutím války v Izraeli. Geopolitické napětí ve světě sílí a spolu s tím i obavy investorů. Vyletěla nahoru cena zlata nebo také bitcoinu, naopak akcie pokračovaly v propadu. Také ropa krátce silně podražila, ale v druhé půlce října zase klesla dolů. A stouply úroky dlouhodobých amerických státních dluhopisů.

Třetí měsíc korekce na akciových trzích

Korekce na akciových trzích se přelila i do října, a trvá tak již tři měsíce. Hodnota akciového indexu MSCI World klesla v říjnu skoro o 3 %. Klesaly v průměru ceny akcií všude ve světě. Nejvíc pochopitelně v Izraeli. Světlou výjimkou na světové akciové mapě byla v říjnu Česká republika a Polsko. V Polsku jde zejména o pozitivní reakci trhů na tamní výsledky voleb. Na pražské burze táhly růst zejména banky a energetická společnost ČEZ.

Z velkých globálně působících firem se v uplynulém měsíci dařilo například akciím společnosti Microsoft (+9 %), Amazon (+8 %), Netflix (+10 %), Toyota Motor (+6 %), Anheuser-Busch InBev (+6 %) nebo SAP (+5 %). Nedařilo se naopak například akciím společnosti Tesla (-17 %), Ford (-19 %), Caterpillar (-15 %), Chevron (-13 %), Pfizer (-9 %), Thermo Fisher Scientific (-12 %), Sanofi (-15 %), PayPal (-9 %), HSBC (-7 %) nebo Alphabet (-5 %).

REKLAMA

Dluhopisy se vrací do hry

Klesají nadále také ceny dolarových a eurových dluhopisů. Úrokové výnosy desetiletých amerických státních dluhopisů během října krátce stouply až na 5 % p. a. Na této úrovni byly naposledy v roce 2007. Pro řadu penzijních fondů a dalších institucionálních investorů začínají být dluhopisy po 15 letech bídy zase zajímavou investicí. „Big money“ se začínají trochu přesouvat z akcií do dluhopisů. To je ostatně důvod, proč se akciím posledních pár měsíců nedaří.

Cena zlata prudce stoupla

Události na Blízkém východě a vzrůstající geopolitické napětí prospívá zlatu. Cena zlata se v říjnu krátce dostala až na 2000 dolarů za unci. K této hranici se za poslední tři roky přiblížila už několikrát a vždy následně zase korigovala dolů. Uvidíme, jestli tomu tak bude i nyní, nebo zda tentokrát zlato prolomí psychologickou hranici a posune svá maxima výše.

REKLAMA

Cena ropy poklesla

Ropa nejprve v reakci na vypuknutí války na Blízkém východě podražila k 90 dolarům za barel, posléze ale cena klesla k 80 dolarům za barel, takže oproti ceně na konci září nakonec ropa o 10 % zlevnila. Díky tomu za poslední měsíc mírně zlevnily i pohonné hmoty na čerpacích stanicích. Cena elektřiny na burze Power Exchange Central Europe nepatrně poklesla (o 2,4 %), cena plynu naopak lehce stoupla (o 2,5 %).

Koruna dál oslabuje

Česká koruna v říjnu dál oslabovala v očekávání, že ČNB brzy začne snižovat úrokové sazby. Kurz eura už se přehoupl přes 24,50 a kurz dolaru přes 23 korun. Dá se předpokládat, že tlak na českou korunu bude nyní nějakou dobu přetrvávat – minimálně do doby, než začnou snižovat úrokové sazby také americký Fed a Evropská centrální banka. A to se zatím zdá v nedohlednu. Nicméně tato situace se může rychle změnit. A také může do hry vstoupit ČNB a intervenovat ve prospěch koruny. Rozhodně se nedá s jistotou říkat, že koruna bude dál oslabovat, má k tomu však nyní všechny předpoklady.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce, zakladatel multi-fondu Otakar a odborný garant portálu Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *