Sobota 21. září. Svátek má Matouš.

Vláda schválila návrh na zvýšení důchodů od ledna 2019

Vláda na svém dnešním zasedání schválila návrh Ministerstva práce a sociálních věcí na zvýšení penzí od ledna příštího roku. Novela zvyšuje základní výměru důchodu z 9 na 10 procent průměrné mzdy u nově přiznávaných i již vyplácených důchodů a také zvyšuje penzi o 1 000 korun měsíčně důchodcům, kteří dosáhli věku 85 let.

Zvýšení se podle přechodného ustanovení bude týkat i těch důchodců, kteří dosáhli věku 85 let před účinností zákona. Předloha zvyšuje všechny důchody, bez ohledu na výši, o 320 korun.

„Návrh na změnu zákona o důchodovém pojištění vychází z programového prohlášení vlády, kde predikujeme, že průměrná valorizace bude činit 598 Kč. Celkem dojde k navýšení o 918 Kč. Jedná se tak o nejvyšší zvýšení důchodů za posledních 20 let,“ řekla po jednání vlády ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová.

Zvýšení základní výměry znamená nárůst výdajů v příštím roce téměř o 12 mld. Kč. Zvýšení důchodů o 1 000 Kč měsíčně důchodcům, kteří dosáhli věku 85 let, znamená nárůst výdajů v roce 2019 o 2,2 mld. Kč.

19 komentářů: “Vláda schválila návrh na zvýšení důchodů od ledna 2019”

1. Marie napsal:

Dosud jsem nedostala nový důchodový výměr. Moje maminka, které je nad 80 let, ho dostala již asi před 3 týdny.
    Mám vyčkávat, nebo se někde stala chyba?

2. Gordana ze Srbska napsal:

Co byste udělali, kdyby Vam odebrali 10% důchodu, každý měsíc, a po čtyřech letech Vas vrátili na úroveň, kterou jste měli v té době?

3. Zdenka napsal:

žiji sama a prispevek na bydlení mi sebrali ,duvod neznám

4. Zdenka napsal:

nevím proč se pridavá od 85 let a o 1000 kč,to je zajímave,at nam mladsím duchodcům nepřidají např.4000

5. Zdenka napsal:

ano i vdovské duchody,sirotčí se zvedají. Lidi čtete o duchodech vše je tam napsano.nekde se píse o 3270 kč a nekde o 900 kč

6. Zdenka napsal:

ano i invalidní duchodci dostanou pridano,i lidi co jsou v insolvenci.

7. Renata Novicka napsal:

budte štastni že ste se duchodu vubec dočkali a dejte už pokoj

8. ILONA ADAMČÍKOVÁ napsal:

Já jsem pracovala od 16 let mám 3 děti od pů roku syna r.1968 jsem ho dávala do jeslí,plat jsem měla tehdy 800Kč pak když jsem šla r.1967 do důchodu měla jsem plat 4.200Kč,šla jsem o 3 roky dříve k vůli nemoci,jak tomu příjdu že pak se zvyšovaly platy a já mám 8300 Kč důchod. J e to smutné celý život jsem pracovala za nízký plat jiní mají že se zvyšovali platy tak mají o 2000kč i když šli do o 3 roky dříve.Nemám ani na jídlo když zaplatím byt.Vláda by měla ti kteří pracovali za nízky plat přihlížet a přidat těm kteří nemají důchod jak by měli mít přidat.

9. Julie napsal:

Absolutní spravedlnost neexistuje. Vždy se najde někdo nespokojený: vdovy, samoživitelky které muž opustil a tak pobírají jen jeden důchod, ti kterým je „jen“ 75 let, invalidní důchodci atd., atd. Buďme rádi, že i když pozdě, tak konečně už se důchody řeší. Hlavně zdraví a veselou mysl. Ta je zdarma!!!

10. JANA NOCHTOVÁ napsal:

DOBRÝ DEN. PROČ SE NEŘEŠÍ VDOVSKÉ DŮCHODY JSOU PRO SAMOTNOU ŽENU NÍZKÉ. S POZDRAVEM JANA NOCHTOVÁ

11. Ave napsal:

ano ale důchodci kteří žijí sami dostanou příspěvek na bydlené celkem 2700 Kč což není málo my nedostaneme nic a co rodiče s dětmi ti nedostanou nic to spravedlnost a to chcete přidávat opravdu důchodcům kteří do státního rozpočtu neodvedli tolik peněz než my co jsme pracovali víc let než ti ostatní já mám odpracovaných 43 let.

12. AVE napsal:

proč mám dostat menší důchod než ženy, které celý život nepracovaly děti dávaly do školky a přitom byly doma a nepracovaly a musely odpracovat jen 25 let a to se jim odpočítaly roky za děti, já jsem musela mít odpracovaných 29 let mám dvojčata dělala jsem na tří směny po narození dětí na dvě to je na ranní a noční směny a soboty a nedělé ranní a noční dvanáctky střídali jsme se s manželem ten také dělal na směny je to spravedlnost??????

• Věra napsal:

Vážená paní, dělala jste s manželem na směny,soboty,neděle. Za noční,soboty,neděle byly příplatky ,tudíž vyšší výplata a potom i vyšší výpočet důchodu. A spravedlnost? Ta nebude nikdy. Vždy se najdou nespokojenci.

13. Drahoš napsal:

Větší valorizace je nutnost. Vláda píše, že jí to bude stát navýšení o cca 14 miliard. Ať také píše o kolik víc peněz získá po zdražení el. energie, zdražováním potravin díky suchu, z navyšování cen pohonných hmot a pod. Senioři nemějte moc radost, odevzdáme to ani nemrkneme. Je vždy jedna hromada peněz, když se z ní vydá, musí se z druhé strany získat.

14. Jarmila Albertová napsal:

prosím dotaz týká se to i invalidních důchodů tohle zvýšení?Děkuji za odpověd.

15. Jiri napsal:

Proč az od 85,let,co to má za význam?1000,jakej je vtom rozdyl?proč ne. OdNo 80,let.?

16. TOMAS HLAVACEK napsal:

Jak jse říká každá koruna pro důchodce je dobrá na různé výdaje za provoz domácnosti. Tom