CZK/€ 25.265 +0,14%

26. 03. 2012

Subjekty:

UniCredit Bank od roku 2007 vyplatila dotace za téměř 103 mld. korun

Rok 2011 byl pro příjemce dotací úspěšný. UniCredit Bank zrealizovala téměř 11 000 dotačních plateb v 5458 různých projektech. Objem profinancovaných prostředků na tyto projekty byl 21,2 miliardy Kč. Díky UniCredit Bank uskutečnilo v minulém roce své projekty více než 3000 úspěšných žadatelů o dotace.

V loňském roce jsme výrazně rozšířili naši pobočkovou síť. Kromě standardních poboček mohli žadatelé o dotace využívat i obchodní místa UniCredit Bank Express. V expanzi pobočkové sítě nejenom v krajských, ale i menších městech po celé České republice budeme nadále pokračovat i během roku 2012 a 2013. Předpokládáme nárůst o dalších 50 poboček oproti loňskému roku na celkových 170 obchodních míst. Věříme, že pro příjemce dotací je to určitě příjemná zpráva. Výplata dotací tak pro ně bude ještě dostupnější a pohodlnější, neboť příjemci dotací z jednotlivých programů se nekoncentrují pouze do hlavního města či do krajských měst, ale jsou rozprostřeni po celé republice“ uvedl Ing. Dušan Hladný, ředitel úseku Firemní a mezinárodní klientela UniCredit Bank.

Výplatní rok 2011

Průběh roku 2011 vzhledem k výplatě dotací se prakticky nelišil oproti předchozím rokům. Vývoj čerpání se stupňoval a stejně jako v předešlých letech vyvrcholil v samotném závěru roku. V průběhu listopadu a prosince byla vyplacena takřka polovina všech prostředků daného roku.

Nejvíce finančních prostředků (5,4 mld Kč) bylo proplaceno v rámci programu na podporu zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní. Z hlediska objemu proplacených částek následují programy na podporu udržitelného využívání zdrojů energie a podporu regionálního rozvoje.

Při pohledu na čerpání dotací podle regionálního členění směřovalo nejvíce prostředků na projekty v Moravskoslezském kraji (12,15 % z celkové čerpané dotace). Bezprostředně za tímto krajem následoval kraj Jihomoravský (podíl čerpání 11,87 %). K významným příjemcům dotací podle jednotlivých regionů patřily také Středočeský a Jihočeský kraj (každý s podílem cca 9 %),“ říká Ing. Jan Gregor, náměstek ministra financí České republiky.

Tabulka: Vyplacené dotace v roce 2011 dle jednotlivých krajů

Zlínský kraj

Celkový součet

100 %

V posledních letech je patrný výrazný nárůst plateb. Od roku 2009 zaznamenává UniCredit Bank každoroční nárůst plateb v průměru o přibližně 15 %. Stejně tak ani objem výplat nezůstává pozadu. Od roku 2009 má objem vyplacených prostředků z fondů Evropské unie a státního rozpočtu tendenci růst. Oproti předešlému roku, tedy roku 2010, bylo v roce
2011 proplaceno o 16 % více dotací. Při porovnání roku 2011 s rokem 2009 je nárůst ještě patrnější, jedná se o téměř o 55 %.

Z tohoto důvodu UniCredit Bank předpokládá, že tomu nebude jinak ani v nastávajících letech a počet i objem plateb bude do budoucna ještě vyšší.