CZK/€ 23.825 +0,02%

CZK/CHF 23.784 -0,12%

12. 02. 2018

Subjekty:

Svátek zamilovaných, ale i zlodějů. Jaký je Valentýn podle statistik Allianz?

Svátek sv. Valentýna není pouze dnem romantických večeří a dárků, ale i dnem nepříjemných zážitků z dopravních nehod, úrazů či setkání se zloději. Pojišťovna Allianz zaregistrovala jenom během loňského 14. února 543 pojistných událostí za více než 13 milionů korun. To bylo dvakrát více, než v roce 2016, kdy evidovala 241 událostí za 7 milionů.

Více než polovinu z loňských pojistných událostí tvoří dopravní nehody od nedobrzdění, přes rozbitá čelní skla až po závažné případy se škodami na zdraví. Valentýn nepřinášel štěstí ani v oblasti majetku. V několika nahlášených případech se zloději podívali do rodinných domů, odkud mimo jiné odnesli také šperky.

Po čokoládě a květinách jsou právě šperky tím nejčastějším dárkem, který žena na Valentýna obdrží. Průměrná škoda na špercích u rozsáhlejších krádeží rodinných domů je zhruba 150 tisíc korun, výjimkou ale nejsou ani škody přesahující milionové částky. Citovou hodnotu Allianz pojišťovna vyplatit neumí, tu finanční však ano.

„Pokud vlastníte nějaký luxusnější šperk, mělo by být sjednání pojištění samozřejmostí. Často se však setkáváme s problémem, že klientky nejen, že netuší, jakou má daný šperk hodnotu, ale ani neví, jak přesně vypadá,“ říká Monika Hotová, produktová manažerka pojištění majetku Allianz.

Obecně platí, že limit na cennosti většinou v rámci celkového limitu na pojištění domácnosti stačí. „Majitelé šperků vyšší hodnoty využívají možnosti navýšení limitu pojistného plnění, což je podmíněno tím, že je umístí do trezoru. Doporučujeme jim, aby dražší a starožitné kousky měli ohodnocené soudním znalcem, opatřené certifikátem pravosti a samozřejmě nafocené, protože to pak tvoří důležité podklady pro rychlé vypořádání pojistné události,“ doplňuje Hotová.

Tisková zpráva Allianz pojišťovna