CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

30. 09. 2015

Subjekty:

Skupina Generali ve střední a východní Evropě – výrazný růst přijatého pojistného

• Combined ratio vykázalo mimořádně nízkou hodnotu 85,4 %.

• Nadále roste provozní zisk.

Praha – Navzdory mimořádně náročným podmínkám prvního pololetí 2015 pokračovaly společnosti skupiny Generali v deseti zemích střední a východní Evropy ve velmi úspěšném hospodářském vývoji. Skupina Generali ve střední a východní Evropě uzavřela prvních šest měsíců roku s vynikajícím provozním výsledkem 253 milionů eur (+1,7 %) a zaznamenala i silný růst příjmů z pojistného.

Hrubé předepsané pojistné vzrostlo o 5,7 % na 1 828 milionů eur a vykázalo rostoucí tendenci v segmentech životního pojištění, pojištění majetku a úrazového pojištění.

V životním pojištění vzrostlo přijaté pojistné o 9,6 % na 813 milionů eur. Významný růst na většině hlavních trhů byl dán výbornými výsledky v úrazovém pojištění (+14,5 %) a investičním životním pojištění (+26,1 %). Jednorázové placené pojistné rostlo dokonce skokově (+73,3 %). Zejména v České republice, Polsku, Maďarsku, Srbsku, Slovinsku a Chorvatsku.

Ke zlepšení výsledků skupiny Generali ve střední a východní Evropě došlo také v neživotním pojištění. Hrubé předepsané pojistné vzrostlo o 2,8 % na 1 015 milionů eur. Především v oblasti pojištění motorových vozidel (+4,9 % – zejména díky 7,5% růstu v povinném ručení), tak i ostatních segmentech (+0,9 %). Dvouciferný růst zaznamenalo úrazové a zdravotní pojištění (+11,5 %).

Země střední a východní Evropy znovu potvrdily pozici nejlepšího regionu skupiny Generali z hlediska technického výsledku s mimořádně nízkým combined ratio 85,4 %.

„Jsme velmi spokojeni s výsledky naší skupiny ve střední a východní Evropě za první polovinu letošního roku. Držíme vedoucí pozici na trzích v České republice a v Maďarsku. V Srbsku a na Slovensku jsme číslo 2 a 3. Posilujeme své pozice v Chorvatsku, Slovinsku, Rumunsku a v Bulharsku. To samé platí i pro Polsko, a to i přes nepříznivé podmínky na tamním trhu. Rosteme bez dopadu na ziskovost díky naplňování dlouhodobé strategie skupiny Generali, být číslem jedna na retailových trzích. K tomu nám pomáhá orientace na pozitivní zákaznickou zkušenost a rozvoj technologií. V tomto duchu také postupně rozvíjíme a posilujeme naši hodnotovou nabídku pro klienty, naše technické schopnosti a distribuci,“ komentuje výsledky Luciano Cirina, generální ředitel Generali CEE Holding.

Více než 90 % podnikání skupiny Generali v regionu střední a východní Evropy se koncentruje do pěti trhů – Česká republika, Polsko, Maďarsko, Slovensko a Srbsko/Černá hora. Rumunsko, Slovinsko, Bulharsko a Chorvatsko tvoří méně než 10 % z celkového hrubého předepsaného pojistného.

Česká republika je nejdůležitějším trhem skupiny v regionu střední a východní Evropy. Hrubé předepsané pojistné je stabilní a dosáhlo 923 milionů eur (- 0,6 %). Skupina je zde jedničkou na trhu s více než 30% tržním podílem.

V Polsku vzrostlo hrubé předepsané pojistné o 23,7 % na 338 milionů eur. Zejména díky dobrému výsledku společnosti Proama na trhu pojištění motorových vozidel. Podíl Polska v rámci skupiny v regionu střední a východní Evropy vzrostl na 18 %.

V Maďarsku skupina úspěšně pokračovala v růstu a hrubé předepsané pojistné dosáhlo částky 209 milionů eur (+1,6 %). Více než 11 % hospodářského výsledku skupiny v regionu střední a východní Evropy pochází z této země.

Na Slovensku vykázala Generali růst o 9,1% na 100 milionů eur. Srbsko/Černá hora zaznamenalo růst o 26,3 % na 83 milionů eur.

O 15 milionů klientů skupiny Generali v regionu střední a východní Evropy pečuje více než 12 800 zaměstnanců.