CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

08. 11. 2018

Sezónní práce srazily nezaměstnanost

Řady nezaměstnaných v říjnu opět podle očekávání prořídly. Míra nezaměstnanosti se dostala na nové minimum, tentokrát 2,8 %, zatímco počet volných pracovních míst stagnoval.

Pokles nezaměstnanosti můžeme připsat na vrub náběhu sezónních prací ve službách, které se začaly připravovat především na vánoční sezónu. Samozřejmě zapomenout nemůžeme ani na pozitivní vliv ekonomického růstu, který vlastně stojí za dosavadním trendem poklesu nezaměstnanosti v ČR.

Co je možná ještě přece jen o trochu zajímavější než samotný pokles nezaměstnanosti, je stagnace počtu volných pracovních míst. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je jich sice o třetinu více, nicméně oproti září došlo jen k symbolickému nárůstu.

I tak na jedno volné pracovní míst připadá méně než jeden uchazeč a v některých okresech si může každý nezaměstnaný vybírat v průměru z deseti míst. Nová pracovní místa už přibývají pomaleji, za což může jednak jejich obsazování nezaměstnanými či cizinci, nicméně jejich trend rovněž indikuje zpomalování ekonomiky. Na to, aby se dalo říct, že firmy ve velkém přešly k automatizaci a robotizaci, je přece jen ještě brzy.

A co čekat dále? Nezaměstnanost ještě v listopadu velmi mírně poklesne, nicméně na přelomu roku se opět vrátí nad úroveň tří procent. Půjde však pouze o sezónní pohyby, které nemá smysl přeceňovat. Faktem je, že nezaměstnanost už v podstatě nemá kam dál klesat, takže se bude v příštím roce držet jen lehce pod třemi procent. I tak půjde o rekordně nízká čísla.

Petr Dufek, ČSOB