CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 08. 2023

0 komentářů

Komentář: Americké mezipřistání, desetina spotřebitelů nebude schopna splácet své závazky

 

Larry Summers z Harvardské Univerzity, bývalý člen Obamovy administrativy, nedávno prohlásil, že s řízením inflace v USA je to jako s letadlem: jde o to, aby nedosedlo příliš tvrdě (recese), ale aby ani nepřeletělo přistávací ranvej (pokračující vysoká inflace). Aby na ni jen měkce dosedlo (plynulý přechod do další fáze ekonomického cyklu). A dodal, že je stále ještě těžké odhadnout, jak to dopadne.

Loading



 

Ekonomika USA udivuje svou pokračující odolností. Navzdory zvyšování sazeb (hypoteční úrok zafixovaný na 30 let je dnes okolo 7 %) stále vytváří dostatečný počet nových pracovních míst. Zdá se, že problém je strukturální, protože některé její sektory i nadále robustně rostou. Vysoké úrokové míry nemají například vliv na klíčové tahouny americké ekonomiky jako třeba high-tech firmy, jejichž rozvahy bobtnají naakumulovanou hotovostí. Hlavní meziroční inflační indexy, PPI a CPI, stejně jako inflace potravinářských výrobků, v prvním pololetí postupně, ale vytrvale, měsíc po měsíci klesaly. FED na tento vývoj reagoval dočasným zastavením zvyšování sazeb. Mnozí se domnívají, že diskuse o tvrdém či hladkém přistání již ztratila smysl.

Inflace se však v červenci překvapivě vrátila na scénu. Ukazatel CPI meziročně stoupl o 3,2 %, když v červnu stoupl pouze o 3 %. PPI vzrostl o 0,8 %, přičemž v červnu vykázal růst pouze o 0,2 %. Jedna vlaštovka samozřejmě jaro nedělá, ale FED již připustil další možné zvýšení sazeb a newyorská burza ihned reagovala poklesem hlavních indexů.

Sedm procent amerických spotřebitelů dnes není schopno splácet svou hypotéku nebo půjčku na koupi auta. Pro ekonomiku, jejíž HDP je tažen domácí poptávkou a v níž jediným hodnotným aktivem mnoha rodin je pouze jejich dům či byt, je to problém. Neschopnost amerických spotřebitelů splácet tyto úvěry se na začátku roku 2024 zřejmě dostane až nad 10 %.

Americká ekonomika dnes prochází jakýmsi strnulým letním mezipřistáním. Otázka jejího tvrdého či hladkého přistání zřejmě ještě s konečnou platností zodpovězena nebyla.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *