CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 10. 2023

0 komentářů

Odolnost, refinancování a riziko recese – investiční výhled na čtvrtě čtvrtletí

 

Trhy zatím prokázaly odolnost vůči hrozbě recese. Není však zdaleka jisté, že tomu tak bude i nadále. Poslední čtvrtletí bývá předzvěstí toho, co přinese rok následující. Společnost Fidelity International nastiňuje tři témata, která budou provázet trhy na cestě do roku 2024.

Loading



 

Protichůdné signály

Míra inflace během třetího čtvrtletí poklesla. Ale pozor – za celkovým číslem se skrývá rozmanitost.

Existují známky toho, že zpřísnění měnové politiky se zatím nepropsalo do reálné ekonomiky tak rychle, jak centrální banky doufaly. Mnoho podniků například inkasuje úroky ze svých vkladů, ale (pokud si zafixovaly podmínky na více let) zatím nepřiplácí za obsluhu svého dluhu, který nahromadily za ultra nízké sazby během pandemie. Transmisní mechanismus je spíše zpožděný než nefunkční, a situace by se mohla rychle obrátit – zejména až podniky začnou příští rok refinancovat svůj dluh.

Analytici společnosti v průměru očekávají v příštích šesti měsících mírný růst cen, přičemž upozorňují na přetrvávající tlaky v dodavatelských řetězcích v sektorech, jako je průmyslová výroba nebo komunikační služby. Federální rezervní systém totiž zatím problém inflace nevyřešil.

Sazby budou „vyšší po delší dobu“?

Centrální bankéři se poučili ze svých chyb před dvěma lety a tentokrát nehodlají inflační tlaky podcenit. Poselství se tedy zdá být jasné – sazby zůstanou výše po delší dobu. Jde však o riskantní strategii, zejména s rychle se blížícími splatnostmi korporátních úvěrů. Mnozí z analytiků očekávají u jimi pokrývaných společností nárůst úrokových nákladů o 15 až 25 %.

REKLAMA

Situace zůstává značně nejistá, což vede k přesvědčení, že recese je stále pravděpodobná než naopak. Konkrétně odhadujeme, že existuje 60% pravděpodobnost cyklické recese, při níž nezaměstnanost v USA v příštích 12 měsících vystoupá na 4,4 až 6,5 procenta.

Čína – příležitost uprostřed nejistoty?

Jednou z překážek oživení Číny po pandemii je nedostatek spotřebitelské důvěry. Částečně je to způsobeno psychologickou daní, kterou si vyžádaly roky v lockdownu. Politici si však také uvědomují, jak velký význam pro sentiment mají klíčová odvětví, jako je třeba nemovitostní sektor. Je nepravděpodobné, že by čínští spotřebitelé výrazněji utráceli, dokud je velká část jejich bohatství zamčena v klesajícím trhu s bydlením.

Peking upravil některé podmínky pro nákupy domů a vyřízení hypoték ve snaze oživit tento sektor. Neočekáváme však masové stimuly. Těm brání obavy politiků před roztočením dluhové spirály. Podobné snahy o posílení spotřebitelské důvěry však trhu pomáhají, stejně jako další světlé body, například zlepšení v sektoru služeb. Přitom akcie se obchodují s téměř historickým diskontem vůči světovým trhům. To bereme na vědomí.

Autor: Andrew McCaffery, globální CIO společnosti Fidelity International

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *