Sobota 24. srpna. Svátek má Bartoloměj.

Rok 2012 přinesl podílníkům fondů Conseq skvělé zhodnocení

Podílové fondy Conseq v loňském roce znamenitě zhodnotily prostředky podílníků, drobných investorů, a to ve všech třídách aktiv. Conseq státních dluhopisů připsal 6,09 %, Conseq Invest Konzervativní 6,68 %, Conseq Invest Dluhopisový 13,55 %, Conseq Invest dluhopisů nové Evropy 27,87 %, Conseq Invest Akciový 22,48 % a Conseq realitní 3,94 %. Společnost Conseq Investment Management, a. s., jež je investičním manažerem fondů, tak nadělila za uplynulý rok svým klientům nadstandartní výnosy při jakékoliv volbě investiční strategie.

Od konkurence se fondy Conseq odlišují především velmi aktivní správou. Společnost Conseq se na investičním trhu pohybuje již od roku 1994, a tak fondy těží z dlouholeté zkušenosti svých portfolio manažerů a z jejich specifických znalostí investičního trhu. „Rok 2012 byl pro investory skvělý, ať už si vybrali jakoukoliv třídu aktiv,“ hodnotí výsledky loňského roku Richard Siuda, ředitel prodeje Conseq Investment Management, a. s. „Je ale nutné vědět, že zatímco  u akcií, případně nemovitostí věříme v další růst, u peněžního trhu a dluhopisů se již takto atraktivních výnosů bohužel v nejbližší době nedočkáme,“ dodává Richard Siuda.

Conseq státních dluhopisů a Conseq Invest Konzervativní jsou fondy krátkodobých investic s velmi konzervativní strategií. Rozdíl mezi nimi je v tom, že zatímco prvně jmenovaný investuje pouze do státních dluhopisů, druhý může investovat i do firemních dluhopisů s dobrým ratingem. Conseq Invest Dluhopisový investuje také do firemních i státních dluhopisů, ale s libovolnou délkou doby jejich splatnosti. Jeho strategie je rovněž konzervativní a nesmí obsahovat žádné měnové riziko. Naopak Conseq Invest dluhopisů nové Evropy investuje do polských, maďarských či tureckých dluhopisů bez zjišťování měnového rizika. Je to tedy fond rizikovější, neboť jeho hodnota kolísá nejen podle cen dluhopisů, ale také podle měnových kurzů. Conseq Invest Akciový investuje do středoevropských akcií. Ze všech zde jmenovaných používá nejdynamičtější investiční strategii, a je tedy i nejrizikovějším. Conseq realitní se od všech ostatních fondů liší tím, že neinvestuje primárně do cenných papírů, ale do nemovitostí. Nakupuje přímo domy, obchody, logistická centra, developerské projekty apod. Vydělávat může jak na jejich pronájmu, tak i na jejich zhodnocení a prodeji.

Conseq státních dluhopisů obhospodařuje cca 165 mil. Kč a jeho aktuální cena je 1 Kč za podílový list. Vznikl v roce 2009 a od svého založení dosáhl celkového zhodnocení 12,74 %. Conseq Invest Konzervativní spravuje cca 655 mil. Kč. Jeden podílový list má hodnotu 126 Kč. Od svého vzniku roku 2004 připsal již 26,70 %. Conseq Invest Dluhopisový loni dosáhl nadstandartního výnosu, který nemá na českém trhu v konzervativní investiční strategii obdoby. Díky svým výsledkům je dlouhodobě nejvýkonnějším fondem v kategorii dluhopisových fondů. Svým podílníkům od založení v roce 2000 zhodnotil prostředky již o  101 %. Obhospodařuje cca 1,6 mld. Kč a cena za jeden podílový list je nyní 201 Kč. Conseq Invest dluhopisů nové Evropy vznikl roku 2005, spravuje cca 547 mil. Kč, jeden podílový list stojí v současné době 142 Kč a podílníkům vynesl za dobu své historie 42,82 %. Fond s nejdynamičtější strategií, Conseq Invest Akciový, zhodnotil podílníkům investice již o 66,67 % od  svého vzniku v roce 2000. Celkem obhospodařuje cca 1,2 mld. Kč. Aktuální cena jednoho podílového listu je 166 Kč. Fond Conseq Realitní, který je speciálním fondem nemovitostí, byl založen v roce 2008 a od té doby připsal celkem 15,45 %. Hodnota jednoho podílového listu je aktuáně 1 Kč.

Tabulka fondů s aktuálními hodnotami ke dni 2. 1. 2013:

Fondy

Zhodnocení v roce 2012