Pátek 16. listopadu. Svátek má Otmar.

Pražskému parketu se závěr týdne nepovedl

Investice 19.10.2018 | 17:03 0 Komentářů

Zdá se, že akcioví obchodníci budou po hektickém týdnu odcházet na víkend s mírně klidnější hlavou. Evropské akcie si v závěru páteční seance připisují zisky okolo čtvrt procenta, přestože obchodování bylo jako jízda na horské dráze. Z počátku dne totiž akcie mírně rostly (zhruba o 0,3 %), nicméně k obědu příliš chuti nedopřály, když index padal o 0,7 %. V celém týdnu si pak akcie nakonec polepšily o 0,9 %.

Americké akcie vstoupily do posledního dne pracovního týdne razantním vzestupem. Index S&P 500 na počátku seance přidává 0,8 %. Nejlépe se daří maloobchodním řetězcům, jejichž akcie posilují o vysokých 2,3 %. S odstupem je následují informační technologie s 1,4% zisky. I ten nejméně úspěšný, kterým jsou energetické společnosti, zahájil mírným vzestupem (+0,1 %). Pokud si index S&P 500 dnešní růst udrží, bude to znamenat celotýdenní zisky ve výši necelého jednoho procenta.

Pražská burza dnes šla proti proudu a ztratila 0,7 %. Velkou zásluhu na tomto výsledku mají velké emise, když Erste spadla o 1,8 %, ČEZ o 1,3 % a Komerční banka o 0,5 %. Vůbec nejhůře se dařilo O2, jehož hodnota poklesla o 3,2 %. Naopak slušnými zisky se blýsklo trio Philip Morris ČR, Kofola a Moneta, které si polepšilo o 1,3 až 1,8 %. V celotýdenním hodnocení pak index uzavřel beze změny.

Miroslav Frayer
Komerční banka