Neděle 23. září. Svátek má Berta.

Pražská burza prohlubuje ztráty

Investice 14.08.2018 | 17:42 0 Komentářů

Evropské trhy otevřely v zelených číslech, ale od té doby jen klesají až do současných mírných ztrát. Hlavní index Stoxx 600 přichází o 0,2 %. Nejhůře jsou na tom realitní developeři (-1,1 %) a finanční instituce (-0,9 %). Menší zisky si připisuje pouze sektor utilit (+0,3 %) a výrobci nezbytného zboží (+0,2 %).

Americké akciové burzy zahájily dnešní obchodování v ziscích. Investoři využívají nižších cen akcií po proběhlých výprodejích a tlačí tak ceny vzhůru. Hlavní indexy, a to Dow Jones, S&P 500 a technologický Nasdaq, rostou shodně o 0,4 %. Daří se všem sektorům, když se jejich zisky pohybují v rozpětí 0,2 % až 1 %. Nejlépe jsou na tom zpracovatelé komodit a naopak relativně nejhůře realitní developeři.

Pražská burza dnes oslabila o 0,5 %. Nejméně se dařilo mediální skupině CME (-1,8 %) a finanční skupině Erste Group (-1,7 %). Na opačné straně spektra se nachází nápojářská skupina Kofola (+2,4 %), která včera po uzavření trhu zveřejnila velmi solidní hospodářské výsledky za první pololetí. Meziročně došlo ke značnému zlepšení ziskovosti společnosti díky nižším cenám cukru. Dnešní zobchodovaný objem na pražské burze činil necelých 400 mil. CZK, což je pod úrovní dlouhodobého průměru.

JIŘÍ KOSTKA, KOMERČNÍ BANKA