Pátek 16. dubna. Svátek má Irena.

POLOVINA NESPOLEHLIVÝCH PLÁTCŮ DPH MÁ SÍDLO V PRAZE

Po dvou letech existence eviduje registr plátců daně z přidané hodnoty (DPH) 321 nespolehlivých plátců DPH, o 259 více než před rokem. Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze a Jihomoravském kraji. Více než polovina firem v registru má tržby do 10 milionů korun, nebo je neuvádí. Mezi nespolehlivými plátci DPH je aktuálně 5 společností s ročními tržbami přes miliardu korun a poprvé v historii jeden skupinový nespolehlivý plátce DPH. Analýzu dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode, která se zabývá poskytováním ekonomických informací o firmách.

„Počet nespolehlivých plátců DPH v posledních měsících prudce roste. Zdá se, že po delším náběhovém období, a také zpřísnění podmínek, registr začal plnit svoji funkci jako nástroj proti daňovým únikům,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že výrazně přibývají i společnosti s vysokými tržbami.

Podle podrobné analýzy Bisnode přes polovinu nespolehlivých plátců DPH tvoří menší společnosti s tržbami do 10 milionů korun nebo firmy, které tyto statistiky dle ČSÚ neuvádí. Čtvrtina nespolehlivých plátců DPH vykazuje tržby mezi 10 a 60 miliony korun.

Nespolehliví plátci DPH podle tržeb

clipboard0691

Zdroj: databáze Bisnode

Nejvíce, a to téměř polovina, nespolehlivých plátců DPH má registrované sídlo v Praze (160), s odstupem následuje Jihomoravský kraj (67). Nicméně největší koncentrace problémových firem má sídlo v Plzeňském (necelých 15 na 10 000 firem), Jihomoravském (14) a Ústeckém kraji (10).

Nespolehliví plátci DPH podle krajů

clipboard0690Zdroj: databáze Bisnode