CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

07. 09. 2018

Subjekty:

Policie obvinila na základě posudku ČNB bývalé členy představenstva WPB Capital. Ti považují trestní stíhání za účelové – ČNB se podle nich snaží odvrátit pozornost od vlastních chyb

Krátce poté, co Městský soud v Praze uznal správní žalobu WPB Capital proti ČNB a označil postup ČNB vůči WPB Capital za nezákonný (15. června 2018), musejí tři bývalí členové představenstva WPB Capital čelit novému trestnímu stíhání.

Policie ČR je 6. září na základě odborného posouzení ČNB obvinila z porušení povinností při správě cizího majetku a z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Obvinění bývalí představitelé družstva jakékoliv pochybení odmítají a proti obviněním podají stížnost v zákonné lhůtě. Trestní stíhání považují za šikanózní a celou situaci vnímají jako protiúder ze strany ČNB. Ta se podle nich snaží cestou diskreditace bývalých představitelů WPB Capital zakrýt své chyby ve správním řízení vedeném se spořitelním družstvem. Trestní stíhání má rovněž odvést pozornost od pochybného hospodaření současného likvidátora družstva, za které nese ČNB nepřímo odpovědnost.

Obvinění bývalých členů představenstva souvisí s vleklým sporem mezi WPB Capital a společností Trowmart Limited, která si v roce 2014 v rozhodčím řízení neoprávněně nárokovala vlastnické právo k části portfolia úvěrových pohledávek družstva na základě historické smlouvy z roku 2002.

Bývalému představenstvu je v obvinění kladeno za vinu, že o rozhodčím řízení neinformovalo ČNB a že se v řízení nedostatečně bránilo, přičemž policie vychází z odborného posouzení ČNB. Toto posouzení je ale podle obviněných zcela účelové a má jediný cíl, a sice odpoutat pozornost veřejnosti od vlastních pochybení ČNB ve vztahu k WPB Capital.

Bývalé představenstvo WPB Capital v rámci sporu se společností Trowmart Limited ihned v roce 2014 podalo žalobu na zrušení rozhodčího nálezu a návrh na odklad vykonatelnosti, kterému soud vyhověl. K žádné škodě tudíž nemohlo dojít.

Obvinění bývalí představitelé WPB Capital s obviněním zásadně nesouhlasí a zcela odmítají, že by nedostatečně informovali ČNB a likvidátora družstva o existenci předmětných řízení.

Podobná situace nastala již v minulosti, kdy byli na základě odborného posouzení ČNB v jiném trestním řízení obviněni jiní představitelé WPB Capital. Městský soud v Praze ovšem v rámci projednávání žaloby na zrušení rozhodnutí bankovní rady o odebrání licence toto odborné posouzení ČNB zásadním způsobem zpochybnil.

Podle obviněných členů představenstva existují prokazatelné vazby viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka na podnikatele sdružené v Klubu Fido, zejména pak na Ing. Pavla Petroviče a Michala Raška. Mezi zmiňovanými osobami probíhaly nestandardní obchodní transakce (více informací například zde: https://www.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/clen-bankovni-rady-se-zapletl-se-soukromym-developerem-1337643).

Na evidentní podjatost viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka ve vztahu k WPB Capital představenstvo dlouhodobě upozorňuje, ČNB se ovšem snaží nestandardní vazby viceguvernéra záměrně bagatelizovat.