Čtvrtek 24. září. Svátek má Jaromír.

Pamětní stříbrná mince připomene 100 let od založení Junáka

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci 200 Kč ke stému výročí od založení organizace Junák. Mince s vyobrazením skautských motivů bude v prodeji od 11. dubna 2012.

Na lícní straně pamětní dvousetkoruny je velký znak Junáka a skautů a nad ním znaky dalších skautských věkových kategorií – světlušek, vlčat, skautek a roverů a rangers. Rubová strana dvousetkoruny nese portrét zakladatele českého skautingu Antonína Benjamina Svojsíka. Podobu mince navrhl akademický sochař Zbyněk Fojtů.

Česká národní banka vydá do oběhu celkem 20 200 kusů mince, z toho 12 200 kusů ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 8 000 kusů v běžné kvalitě. Nominální hodnota mince není její prodejní cenou, ta zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH.

Kořeny skautingu v českých zemích i samotný název spolku Junák jsou spojeny s osobou profesora Antonína Benjamina Svojsíka. Tento autor knihy Základy junáctví v roce 1912 uspořádal po vzoru zakladatele celosvětového skautingu Roberta Baden-Powella první český skautský tábor. Dnes má Junák – Svaz skautů a skautek na 45 tisíc členů ve více než 2 tisících oddílech po celé České republice.

Dvousetkoruna k výročí 100 let založení Junáka je třetí z letošních pěti emisí této nominální hodnoty. Vedle již vydaných mincí k výročí 400 let od úmrtí Rudolfa II. a 150 let od založení Sokola vydá ČNB pamětní dvousetkoruny, které připomenou 100 let od narození Kamila Lhotáka a 100 let od otevření Obecního domu v Praze.