CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

08. 11. 2022

0 komentářů

Kam investovat? Poletí nahoru měď?

 

Měď je komodita, která je s námi už velmi dlouho, od doby bronzové. Kolik tento vzácný kov stojí na trhu komodit a vyplatí se do něj investovat? Řada odborníků uvádí, že měď poletí nahoru. Můžeme jí věřit?

Cena mědi kolísá v závislosti na situaci světové ekonomiky. V dobách ekonomické stagnace nebo krize rapidně klesá. Naopak stoupající cena je ukazatelem zlepšující se ekonomické situace. Dalším faktorem, který ovlivňuje její cenu, je množství těžebních zásob a zásob zpracovaného kovu.

Loading



 

Měď představuje poměrně levný kov, a proto se obchoduje ve větších objemech, než je tomu například u zlata a stříbra. Hodnota mědi se vyjadřuje obvykle cenou za 1 tunu. Je ale samozřejmě možné obchodovat i menší množství, nejméně však 10 kg.

Používá se především ve stavebních konstrukcích nebo potrubích. Hojně se využívá i v elektrických generátorech a elektrotechnice.  Měď najdeme v rádiích i televizorech. Mobilní telefon obsahuje asi 15 gramů mědi. Měď začala také nahrazovat hliník v počítačových čipech.

Ve střednědobém horizontu lze očekávat pokles její ceny. Z dlouhodobého hlediska se ale může jednat o zajímavou investici. Podle odborníků je nejlepší nakoupit akcie těžařů mědi. Pokud totiž cena poroste, půjdou nahoru i ziskové marže. Ve chvíli, kdy budou těžební společnosti vykazovat rostoucí zisky, budou také akcionářům vyplácet ze zisku vyšší dividendy a poroste i hodnota jejich akcií na burze. Jednodušší je pak i následný prodej oproti vykoupení fyzického kovu. Faktem je, že časový horizont řádově pět až 10 let by tedy investice do akcií těžařů mědi měla být profitabilní. Krátkodobě může být ale silně ztrátová.

Cena mědi

Cena mědi v posledních měsících vykazuje značnou nestabilitu. Nejvyšší hodnoty dosáhla měď v říjnu 2021, kdy 1 tuna kovu stála zhruba 228 000 korun. Naopak za nejméně peněz se prodávala 1 tuna mědi v srpnu 2021, kdy její cena klesla až k hranici 195 000 Kč. V současné době ovšem cena mědi rekordně vzrostla nejen kvůli zvyšujícím se cenám energií.

REKLAMA

Hlavním světovým spotřebitelem mědi je Čína

Měď se často používá ve stavebnictví. V době ekonomické prosperity je aktivita v tomto sektoru obvykle vysoká. Tudíž poptávka po mědi také často stoupá. Jedním z hlavních spotřebitelů tohoto kovu je Čína. Až 48 % veškerého dovozu mědi proudí právě do této země. Například mezi roky 2016 a 2018 rostl jak index Hang Seng v Hongkongu, tak cena mědi.

Rok 2019 došlo k ochlazení, ale v roce 2020 došlo opět k růstu zmiňovaného indexu i ceny mědi. Od roku 2021 je však situace odlišná. Zatímco index dlouhodobě klesá, cenový graf mědi pokračuje v růstu.

Čína aktuálně zažívá krizi na realitním trhu a ve stavebnictví. Přesto poptávka po mědi zůstala vysoká. Nedávno také Čína oznámila, že podpoří trh s nemovitostmi, což by mohlo vést k dalšímu oživení poptávky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *