Pondělí 30. listopadu. Svátek má Ondřej.

Očištěný čistý zisk ČEZ překonal očekávání, management poupravil svoji guidance

Investice 08.11.2018 | 09:38 1 Komentář

Výsledky hospodaření za třetí kvartál přinášejí smíšené pocity. Na jedné straně ČEZ reportoval vyšší EBITDA, na straně druhé však účtoval o tvorbě rezervy odpovídající hodnotě potenciálního dílčího plnění z poskytnuté záruky za úvěry tureckou společností AkCEZ v důsledku dalšího oslabení turecké liry ve výši 1,4 mld. CZK. Kromě toho došlo k odpisu majetku v Bulharsku (-0,4 mld. CZK) a odpisu goodwillu v ČR ve výši 0,3 mld. CZK, čímž čistý zisk zaostal za očekáváními ve výši 1,4 mld. CZK. Po očištění o tyto vlivy činil 3,5 mld. CZK.

mld. CZK Q3 17 Q3 18 yoy Odhad KB Konsensus
Tržby 45,9 43,0 -6,2 % 39,5 42,9
EBITDA 9,7 11,8 21,6 % 11,0 11,1
EBIT 2,2 4,0 85,9 % 4,3 3,9
Čistý zisk -0,1 1,4 n/m 1,6 1,7
Očištěný čistý zisk 0,3 3,5 >100 % 1,6 1,6

Management dále snížil výhled pro celoroční EBITDA na 50 až 51 mld. CZK z předchozích 51 až 53 mld. CZK zejména z důvodu posunu očekávaného rozhodnutí soudu o plnění závazku SŽDC, nižší výrobě v uhelných elektrárnách a méně realizovaných nových akvizic v oblasti rozvoje. Výhled na očištěný čistý zisk byl naopak zvýšen na 13 až 14 mld. CZK z předchozích 12 až 14 mld. CZK. Pozitivními faktory byl výnos z titulu úroků z vrácené darovací daně z emisních povolenek, nižší odpisy, nižší úrokové náklady a nižší odložená daň.

S ohledem na zvýšený výhled na očištěný čistý zisk a lepší EBITDA by ceny akcií mohly reagovat po otevření trhu mírným růstem.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA

Jeden komentář: “Očištěný čistý zisk ČEZ překonal očekávání, management poupravil svoji guidance”

1. Pavel Holan napsal:

Dobrý den,
    sám jsem si všiml a nějaký ten pátek sleduji, že akcie ČEZu dlouhodobě rostou a je velká šance, že z dlouhodobého hlediska porostou nadále. Chtěl bych do nich také něco málo investovat, ale tak nějak si nejsem jistý, kde začít, respektive jaký způsob zvolit.
    Na https://finex.cz/jak-obchodovat-akcie-cez-forex/ jsem narazil na jeden z článků, kde se doporučuje, proč akcie ČEZu obchodovat, ale opět se moc nedozvídám, jakým způsobem je ideálně obchodovat.
    Nejsem co se týče investování úplný začátečník, ale s akciemi mám zkušenost spíše jen přes podílové fondy. Chtěl bych začít investovat na přímo (přes brokera). Máte nějaké doporučení na to, jakého brokera a hlavně jakou strategii zvolit jako člověk s méně zkušenostma?
    Díky
    Pavel