Čtvrtek 29. října. Svátek má Silvie.

Nárůst počtu klientů, vyšší prodeje produktů drobného bankovnictví. Čistý zisk za první čtvrtletí 2014 dosáhl 3,1 miliardy Kč.

Komerční banka dnes oznámila konsolidovaný čistý zisk připadající akcionářům za první tři měsíce roku 2014 ve výši 3,1 miliardy Kč. KB zaznamenala nárůst počtu klientů Banky o 8 700, a rostl i objem obchodních aktivit Skupiny KB: výše úvěrů poskytnutých klientům narostla o 2,7 % na 484,9 miliardy Kč a objem vkladů klientů stoupl o 8,4 % na 639,3 miliardy Kč.

„Klienti zřetelně ocenili zlepšení, která jsme v poslední době představili v naší nabídce pro občany i podnikatele, a která stojí za vynikajícími prodejními výsledky v prvním čtvrtletí. Na druhou stranu solidní tempo oživení v české ekonomice se ještě nepřetavilo do rychlejšího růstu financování podniků, když korporátní klienti zůstali opatrní ve svých investičních plánech. Nadále se soustředíme na rozvíjení našich obchodních a úvěrových aktivit ve všech klientských segmentech a zároveň na obezřetné řízení našich provozních nákladů a kapitálu. Česká republika má potenciál zrychlit svůj hospodářský růst a KB si udržuje schopnost úspěšně působit v českém bankovním systému“, uvedl Albert Le Dirac’h, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky.
Hlavní události v prvním čtvrtletí
• Celkový počet klientů se zvýšil meziročně o 8 700, přičemž trend zrychluje a to především díky zlepšení nabídky KB pro občany a malé podniky.
• Výrazně stouply prodeje produktů drobného bankovnictví. Počet nových balíčků Můj Účet se meziročně více než zdvojnásobil. Prodeje balíčků Profi účet pro podnikatele vzrostly o 50 %. Objem nově poskytnutých hypoték vzrostl o 26 %.
• Komerční banka začala poskytovat nízkoúročené úvěry na opravy a modernizace bytových domů s podporou zdrojů EU, získaných Státním fondem rozvoje bydlení v rámci programu Jessica.
• Jako první banka na českém trhu KB rozšiřuje technologii podporující platby v automatech bezkontaktními platebními kartami. Elektronické platby za občerstvení, parkovné nebo dobití telefonu tak budou jednodušší a rychlejší jak pro klienty, tak i provozovatele.
Konsolidované výnosy Skupiny KB zůstaly meziročně na téměř nezměněné úrovni, když poklesly o 0,6 % na 7,6 miliardy Kč. Čisté úrokové výnosy se nepatrně zvýšily, když Skupina kompenzovala nízké tržní úrokové sazby růstem objemu úvěrů a vkladů. Na druhou stranu se snížily výnosy z poplatků v důsledku rozvíjení úspěšného programu odměn klientům MojeOdměny. Provozní výdaje byly i nadále striktně řízeny a vzrostly pouze o 0,3 % na 3,1 miliardy Kč. Náklady rizika dosáhly 0,5 miliardy Kč, což představuje nárůst o 10,2 % z nízké úrovně loňského roku. Skupina vykázala k 31. březnu 2014 jádrovou Tier 1 kapitálovou přiměřenost podle standardů
Basilej III ve výši 16.2 %. Likvidita vykázaná poměrem čistých úvěrů a depozit (bez započtení klientských aktiv v penzijních fondech) byla 74,7 %.