Čtvrtek 23. září. Svátek má Berta.

Lidé s minimální mzdou ušetří měsíčně 622 korun

Lidé s příjmy menšími než 10 000 korun měsíčně ušetří v průměru 9,1 procent ze své mzdy. To představuje průměrnou částku 622 korun měsíčně. Jejich průměrný čistý měsíční příjem činí 6 762 korun. Pravidelné výdaje mají tito lidé na úrovni 6 140 korun. Vyplynulo to z analýzy 1 712 finančních plánů poradenské společnosti Broker Consulting, která v ní zohlednila roky 2013–2016.

„I lidé s minimálními příjmy zpravidla vytvářejí finanční rezervy. To je z pohledu finanční gramotnosti důležité zjištění. Kde se tvoří rezervy, je totiž možné je zhodnocovat – a tedy nechat peníze dále zvyšovat příjmovou hladinu člověka,“ uvedl Michal Cibulka, analytik Broker Consulting. „Pokud tedy člověk s minimální mzdou rozumně naloží s finanční rezervou, jeho pravidelné příjmy se mohou časem zvýšit, aniž by měnil zaměstnání,“ dodal Cibulka.

Lidé s příjmy v rozpětí 10 000 – 25 000 korun měsíčně ušetří nejen vyšší částku, ale i mnohem vyšší procento své mzdy. Typicky jim zůstává 4 149 korun měsíčně z průměrného čistého výdělku 17 439 korun, tedy téměř 24 procent. Lidé s nadprůměrnými příjmy od 25 do 50 tisíc korun si pak odkládají necelou třetinu svých peněz (30,3 %). Měsíčně tak ušetří 9 877 korun v průměru.

Analýza Broker Consulting pro všechny příjmové skupiny zkoumala dohromady 40 038 finančních plánů vytvořených v letech 2013–2016.