CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Petr Zámečník

20. 08. 2018

0 komentářů

Ta druhá pojištění…

 

Jsou pojištění užitečná a… ta druhá. Užitečná pojištění kryjí velké škody a velká rizika a v případě pojistné události dokáží být významnou finanční pomocí pro domácnost či firmu. A ta druhá… jsou výborným marketingovým tahákem a zdrojem zisku pro pojišťovnu a distributory pojištění.

Loading



 

Klasickým příkladem „těch druhých“ pojištění bylo pojištění regulačních poplatků u doktora po jejich zavedení. Místo úhrady 30 Kč za návštěvu lékaře zaplatil pojištěný za pojistné cca 500 Kč ročně a s každou účtenkou chodil na pobočku pojišťovny, kde mu byla proplacena částka v té době odpovídající přibližně jednomu pivu v hospodě. Pojištění naprosto k ničemu, ale nepochybně se dobře prodávalo. Vždyť na poplatku 30 Kč (respektive slibu jeho zrušení) tehdy vyhrála ČSSD volby…

Prapodivná pojištění bez valného významu pro klienta se čas od času objevují. Jedním z posledních příkladů je Pojištění U5 nabízené UniCredit Bank k běžnému či spořicímu účtu ve spolupráci s AXA Pojišťovnou. Za 49 Kč/měsíc klient v případě pojistné události získá 5násobek aktuálního zůstatku pojištěného účtu. Co je na tomto pojištění špatně?

Pojistné krytí

První problém je již v samotném pojistném krytí. Jedná se o úrazové pojištění. Pojistné plnění je vypláceno pouze v případě smrti úrazem či trvalého tělesného pojištění nad 50 %. To může být pouze doplňkem pojištění rizika smrti a invalidity z jakýchkoli příčin. Samo o sobě nekryje téměř nic.

Řešením v tomto případě je nespoléhat jen na takovéto pojištění a sjednat si jako hlavní pojištění jinou pojistku a toto brát jen jako doplněk… nebo vůbec.

REKLAMA

Pojistná částka

Zatímco pojistné je fixní na úrovni 49 Kč/měsíc (588 Kč/rok), pojistná částka je variabilní dle zůstatku na účtu. Je vyplácen 5násobek aktuálního zůstatku v době pojistné události. Je-li k účtu sjednán kontokorent, násobí se aktuální hodnota úvěru 5krát a příslušná částka je vyplacena klientovi, resp. jeho pozůstalým.

Optimálním nastavením je tak pojistit spořicí účet (nikoli běžný) a udržovat na něm zůstatek 100 tis. Kč. Tato částka přibližně odpovídá likvidní rezervě domácnosti, která by měla dosahovat 3 až 6násobku příjmů. Při nižších úsporách je za stejnou cenu (49 Kč/měsíc) poskytováno nižší krytí.

S tímto je ovšem spojeno jedno specifické riziko pro klienta. I v případě, kdy má optimálně nastavenou finanční rezervu, může dojít k situaci, kdy je potřeba rezervu čerpat. A pojistná událost může nastat zrovna v tuto nevhodnou dobu.

Pojistné

Pojistné ve výši 49 Kč měsíčně je nadsazené. Pojištění smrti úrazem na pojistnou částku 500 tis. Kč lze pořídit kolem 30 Kč měsíčně. Trvalé následky úrazu se porovnávají s ostatními pojištěními obtížně, neboť u klasických pojištění jsou vypláceny od nižšího tělesného poškození než 50 % – a to cenu výrazně zkresluje. Je mnohem pravděpodobnější, že trvalé následky úrazu budou nižší než 50 %, což také zvedá pojistné.

REKLAMA

Proč nepojišťovat vše

U pojištění má rozhodně smysl si vybírat. Pokud rizikovost pojištěného není dostatečně vyšší než průměr, nevyplácí se krýt malé škody. Důvodem jsou náklady pojišťovny.

Pojišťovny při sestavování pojištění vychází z pravděpodobnosti a výši škody. To je ale jen základ. Nad to musí zaplatit další náklady – na vytvoření pojištění, prodej pojištění (nejen externí zprostředkovatelé a vlastní síť, ale též pobočky), správu pojištění (někdo musí klientům odpovídat na dotazy apod.) a likvidaci pojistných událostí, dále je potřeba zaplatit celý administrativní aparát, nemluvě o rostoucích nákladech na compliance (soulad s právem) a regulaci… a v neposlední řadě jsou pojišťovny komerčními podniky, které chtějí a potřebují dosahovat zisku. Bez jejich akcionářů, kteří poskytli pojišťovnám kapitál, by pojišťovny nevznikly a nemohly působit, ovšem akcionáři chtějí také svůj díl.

Pokud drobné škody mohou pokrýt likvidní úspory domácnosti, neplatí rodina žádné jiné náklady než vzniklou škodu. Je to obdobné jako při koupi zboží na úvěr – pokud má domácnost vytvořené úspory na nákup potřebného vybavení, neplatí poplatky a úroky (náklady úvěru), ale jen to, co skutečně potřebuje. Pokud úspory nemá, vyjde pořizované zboží mnohem dráž. A stejně tak i pojištění.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *