CZK/€ 24.690 +0,12%

CZK/CHF 25.883 -0,24%

15. 10. 2019

Subjekty:

Kolize se zvěří stojí desítky milionů. Nejvíce se s nimi potýkají ve středních a jižních Čechách a na Plzeňsku.

Praha, 15. října 2019; Ačkoliv škody na vozidlech eviduje Allianz pojišťovna především po bouračkách z nepozornosti, řádění zlodějů či přírodních živlech, každý rok klienti nahlásí i přes dva tisíce střetů se zvěří. Nejčastěji k nim dochází ve Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji.

Jenom za prvních devět měsíců letošního roku Allianz zaznamenala 1658 případů, kdy došlo ke střetu se zvěří. Ve Středočeském kraji jich pojišťovně prozatím ohlásili 274 v hodnotě přes 12 milionů korun, Jihočeský kraj eviduje 239 škod ve výši necelých 12 milionů a na Plzeňsku jí motoristé oznámili 182 událostí za 7 milionů korun.

„Průměrná výše škod u kolizí se zvěří se sice pohybuje okolo třiceti dvou tisíc korun, letos jsme ale motoristovi, který se v okrese České Budějovice střetl s daňkem, vypláceli pojistné plnění ve výši více než pět set dvacet tisíc,“ upozorňuje analytička Allianz pojišťovny Martina Červenková.

V roce 2017 došlo k 2801 případům, za uplynulý rok jich bylo 2041. Skutečný počet střetů se zvířaty je však mnohem vyšší, protože ne každá srážka je nahlášena jako dopravní nehoda.

Jak správně postupovat při srážce s divokou zvěří?

Při střetu se zvěří je zapotřebí vždy zavolat policii, bez ohledu na výši škody či na tom, zda zvíře po srážce uhynulo nebo uteklo. Policie vytvoří záznam o nehodě, který zároveň bude sloužit jako důkaz pro pojišťovnu, že nejde o pojistný podvod. Řidič samozřejmě nesmí zvíře ani odvézt, to lze kvalifikovat jako pytláctví, a stejně tak nesmí poraněné zvíře zabít.