CZK/€ 23.725 -0,36%

29. 10. 2019

Subjekty:

Kojenci v exotice? Neriskujte se zdravím, varuje Allianz

Praha, 29. října 2019; Že déšť, mlha a pochmurné počasí volají po vysněné dovolené pod palmami? Allianz každoročně eviduje s příchodem podzimu 35% nárůst úrazů a onemocnění, ke kterým dojde právě v exotických destinacích. A výjimkou mezi pacienty bohužel nejsou ani kojenci, u kterých rodiče leckdy podcení změnu prostředí, klimatu a stravy.

„Za loňský rok a prvních deset měsíců toho letošního nám klienti Allianz nahlásili ze svých dovolených okolo stovky případů spojených s ošetřením dětí do jednoho roku,“ říká vedoucí medické asistence Allianz Assistance Jakub Fiala.

Obecně jde především o případy malých úrazů, záněty uší a nosohltanu, zažívací problémy a virová onemocnění různého charakteru. A přes 20 % všech úrazů a onemocnění kojenců se stanou právě v exotické destinaci. Při cestování s dětmi se obzvlášť nevyplácí podceňovat zdravotní rizika. Rodiče by s sebou měli mít vždy zabalené základní léky a pomůcky k ošetření, a hlavně uložené číslo na asistenci 241 170 000, kde jim 24 hodin denně, sedm dní v týdnu poradí s jakýmkoliv zdravotním problémem.

I když může jít o banální poranění, náklady na ošetření v zahraničí rostou raketovou rychlostí. Ceny jsou tam tří až pětinásobné ve srovnání s Českem. „U některých pacientů navíc musíme zařídit i převoz zpátky do České republiky. V řadě případů totiž klienti z důvodů ošetření nebo hospitalizace zmeškají svůj plánovaný návrat,“ dodává Jakub Fiala. A náklady na repatriaci se pohybují od desítek do stovek tisíc korun, což bez řádného pojištění může pořádně zamávat s rodinným rozpočtem.