Neděle 26. září. Svátek má Andrea.

Janet Yellen vidí potřebu vyšších úrokových sazeb, akcie mírně korigují předešlé zisky

Investice 14.02.2017 | 18:39 0 Komentářů

Evropský index Stoxx 600 dnes velkých změn nedoznal, když v závěru obchodování se pohybuje v blízkosti včerejšího zavíracího kurzu. Na jedné straně se dařilo finančním domům nebo automobilkám, na druhé však padaly akcie komoditních společností nebo maloobchodních řetězců. Pokračující růst akciových trhů nepodpořily ani zveřejněné makroekonomické ukazatele, když mírným zklamáním pro investory byl vývoj německého a italského HDP. V automobilovém průmyslu se pak objevily zajímavé zprávy ohledně možného převzetí Opelu skupinou PSA od amerického gigantu General Motors. Akcie automobilky Peugeot reagovaly na zprávy růstem o 3,8 %.

Americké akcie vstoupily do dnešního dne mírným poklesem o zhruba čtvrt procenta. Nedaří se především realitním developerům a síťovým odvětvím, naopak jedním z mála rostoucích sektorů jsou finanční instituce. Společným jmenovatelem pro rozdílný vývoj těchto sektorů mohou být rostoucí dluhopisové výnosy poté, co šéfka Fed Janet Yellen ve svém půlročním projevu zmínila potřebu zvyšování úrokových sazeb v případě postupně rostoucí inflace a utahujícího se trhu práce.

Plány ČSSD ohledně nového zdanění a zavedení sektorové daně pro banky, které představil premiér Bohuslav Sobotka, dnes zahýbaly českým akciovým parketem. Vůbec nejhůře reagovaly akcie Monety, které přišly o 3,3 %. S mínusem zakončily ale i zbylé dva bankovní domy, když Komerční banka odepsala 0,8 % a Erste Group přišla o 0,2 %. Nedařilo se ani největší emisi ČEZ, která ztratila 0,8 %. Naopak vítězem dnešního dne se staly akcie tabákového výrobce Philip Morris, který připsal 1,1 %. Dařilo se i ostatním defenzivním titulům. Obchodní aktivita byla mírně nadprůměrná, když zobchodovaný objem v hlavní části obchodování dosáhl tři čtvrtě milionu korun.

MIROSLAV FRAYER
Akciový analytik