CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

13. 11. 2013

0 komentářů

Nejmocnějším člověkem světové ekonomiky bude žena

 


 

Krátce poté, co největší favorit na post nového šéfa centrální banky, Larry Summers, oznámil, že svou kandidaturu stahuje a nemíní se ucházet o tento post, bylo prakticky jasné, že novou šéfkou centrální banky USA se stane jeho největší rivalka, Janet Yellenová. Současná viceguvernérka Fedu je považována za blízkého spolupracovníka současného šéfa, sdílící jeho názory zejména v oblasti současné extrémně uvolněné měnové politiky. Vzhledem k tomu, že je považována za ekonomku, jejíž hlavním cílem je především nízká nezaměstnanost, přičemž je schopna tolerovat i vyšší inflaci, očekává se pokračování uvolněné politiky co možno nejdelší dobu. I proto bude zajímavé sledovat, jak si poradí se situací, kdy nakonec bude muset přistoupit k omezení kvantitativního uvolňování, čehož její předchůdce nebyl schopen.

Žádný nováček

Již v roce 2009 se objevily spekulace kolem možné kandidatury Yellenové na post šéfa Fedu, resp. soupeře Bena Bernankeho při znovuzvolení, ale sama Yellenové tyto spekulace popřela. O rok později pak byla navrhnuta jako viceguvernérka a příští rok tedy postoupí o příčku výš. V minulosti působila jako šéfka Fedu v San Francisku a také byla mezi poradci Billa Clintona, takže v tomto ohledu určitě není žádným nováčkem, nicméně na mezinárodní ekonomické scéně není tak známá a zkušená, jako byl například její původní největší rival Larry Summers. Doma má dalšího známého ekonoma, její manžel George Akerlof je totiž držitelem ceny Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela (nazývána také Nobelovou cenou za ekonomii) z roku 2001, kterou dostal společně s Michaleme Spencem a Josephem Stiglitzem za analýzu trhů při existenci asymetrických informací.

Sama Yellenová je držitelkou několika ocenění a je považována za ekonomku, která úspěšně dokáže předpovídat ekonomický vývoj, ale v roce 2010 sama přiznala, že přicházející krizi zkrátka nebyla schopna odhalit až do momentu, když už byla na světě a sama situaci hodně podcenila.  

Skončí jako vítěz?

Janet Yellenová může těžit ze skutečnosti, že centrální banka USA dnes nemá mezi všemi ekonomy velmi dobré jméno. A to nejenom díky nekontrolovatelnému tisku nových peněz, ale také kvůli netransparentnosti a kontroverznosti některých svých kroků a výroků svých členů, což vede k nejistotě a chaosu na finančních trzích – tzn. přesnému opaku toho, co je základní úlohou Fedu. Yellenová může přinést uklidnění situace, zvýšení transparentnosti a kontinuitu, kterou Fed v posledních letech ztratil a která vede k některým na první pohled nepochopitelným krokům, které znervózňují ekonomy i investory po celém světě.

Nesmíme ale zapomínat na to, že v podobné situaci byl také dnešní prezident USA, Barack Obama. Při nástupu do funkce se prakticky celá světová ekonomika zmítala v krizi a analytici se vyjadřovali spíše v tom smyslu, že nakonec může Obama skončit jako vítěz, který USA vyvede z krize. Je pravdou, že akciovým trhům se od jeho zvolení daří a v současné době dosahují nových rekordních hodnot, ale ekonomika USA na tom ani po pěti letech od jeho zvolení není nijak pozitivně, a problémy kolem financování vlády, nekonečné natahování se o dluhový strop, kauzy kolem sledování politiků apod. mu body určitě nepřidávají.

REKLAMA

Yellenová se tedy bude muset velmi snažit, aby pozici šéfa, který vrátí Fed na správný kurs, „neprokaučovala“ a byla schopna ukázat lepší předvídavost, než v případě současné ekonomické krize. V prosazování svých názorů bude mít situaci poměrně složitou, protože ve Federální komisi pro volný trh (FOMC) je stále více zastánců omezování uvolněné měnové politiky, kteří mají stále silnější podporu zvenčí. Yellenová je ale známá tím, že za svými názory si dokáže nekompromisně stát. Na druhou stranu jí tento tlak může i pomoci, protože extrémně uvolněnou politiku nemůže Fed praktikovat donekonečna a její ukončení může udělat s Yellenové ekonoma, který dokáže přijmout kompromis v správnou dobu. Možná se ale nakonec dočkáme toho, co tvrdí mnozí kritici opatření centrální banky USA, a to je neschopnost Fedu udělat rázné rozhodnutí, a že v budoucnu se nejenom nedočkáme omezování QE, ale dokonce jeho postupného navyšování. To by udělalo z Yellenové „Helikoptérového Bena II“ a to určitě není jejím cílem.

Zdroj titulního obrázku: zerohedge.com

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Blíží se „breakout“ bitcoinu?

Cena bitcoinu měla obtížný začátek měsíce, kdy se propadla až o 9 % na minimum 64 500 USD. Tento pokles se shodoval s růstem výnosů státních dluhopisů a amerického dolaru, jak po zveřejnění některých silnějších než očekávaných ekonomických údajů vychladly naděje investorů na červnové snížení sazeb.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *