Pátek 07. srpna. Svátek má Lada.

Globální ekonomika se připravuje na nejhorší hospodářskou recesi za posledních 40 let

Závažnost recese ovlivní rychlost přípravy vakcíny i tempo uvolňování restriktivních opatření. Kromě drtivého dopadu pandemie Covid-19 na životy mnoha lidí a jejich rodin lze očekávat i nejhorší celosvětovou hospodářskou recesi od roku 1980. Její závažnost umocňuje právě její celosvětový rozsah, neboť téměř ve všech zemích světa je v roce 2020 předpovídán hospodářský pokles.

S postupným rozšiřováním recese očekává pojišťovna Atradius propad mezinárodního obchodu o 15 %, což představuje historicky jeden z nejrychlejších poklesů. Následné výrazné oživení v roce 2021 je sice stále ve hře, jeho tempo a rozsah jsou ale zatím velmi nejisté a budou záviset zejména na rychlosti a rozsahu uvolňování karanténních opatření. Ekonomické náklady těchto opatření budou ale bezpochyby výrazné vzhledem k dopadům na pracovní trh, nárůstu insolvencí i rozpočtovým schodkům v jednotlivých zemích. Jejich vlády totiž většinou volí cestu zvyšování vlastních výdajů a monetárního uvolňování, aby zmírnili průběh a sílu přicházející recese.

U rozvinutých ekonomik je v nastupující recesi očekáván celkový propad HDP o 6,6 %. U Velké Británie, jejíž hospodářství je již tak pod tlakem s ohledem na odchod země z Evropské unie se předpokládá pokles o 10,8 %, ale ani pro státy Eurozóny nejsou vyhlídky o moc lepší s očekávaným poklesem o 8 %. U Japonska a USA není očekávaný pokles tak prudký, jde jen o 6,1 % respektive 6,0 %.

Skutečný růst HDP (v %) – rozvinuté trhy

rok 2019 2020 (odhad) 2021 (odhad)
Eurozóna 1,2 -8 6,3
USA 2,3 -6,1 6,3
Velká Británie 1,4 -10,8 10,2
Japonsko 0,7 -6,6 2,7
Rozvinuté trhy 1,7 -6,6 6

Také v rozvíjejících se ekonomikách jsou očekávány obdobné negativní dopady a nedávný rychlý nárůst rozšiřování nákazy v mnoha těchto zemích  jistě přispěje k dalšímu zhoršení výhledu vývoje hospodářské situace v následujících měsících. Čína se tak může stát jedinou hospodářsky významnou zemí, kde v letošním roce dojde pouze k výraznému zpomalení tempa růstu nebo ke stagnaci. V Rusku udeřila pandemie Covid-19 uprostřed ropné cenové války se Saudskou Arábií. Kombinace nízké ceny ropy, která je pro Rusko primárním zdrojem příjmů, a propadu poptávky během karanténních opatření znamená očekávaný propad HDP o 6,2 %. Brazílie zareagovala na nastupující pandemii se zpožděním a nyní čelí nejrychlejšímu nárůstu počtu nakažených ze všech zemí, také ekonomický propad bude tedy výrazný a pokles může dosáhnout 7,5 %. Mexiko výrazně zasáhl propad poptávky ze strany nejdůležitějších exportních partnerů – USA a Kanady.

Skutečný růst HDP (v %) – hlavní rozvíjející se trhy

rok 2019 2020 (odhad) 2021 (odhad)
Brazílie 1,1 -7,5 5,6
Mexiko -0,3 -5,2 3,6
Čína 6,2 1,5 9
Indie 4,9 -5,8 11,5
Jižní Afrika 0,2 -9,1 6,9
Turecko 0,8 -4,6 6,7
Rusko 1,3 -6,2 3,5

Odhady ekonomického vývoje pojišťovny Atradius vycházejí z očekávání brzkého získání účinné vakcíny nebo ekonomicky přijatelné přizpůsobení se subjektů světové ekonomiky novým požadavkům na “social distancing”. Za těchto předpokladů očekáváme návrat k růstu již v příštím roce, bude ale pomalejší než je současný pokles. Pokud se však výše uvedené předpoklady nenaplní, projeví se výrazně negativnější scénář vývoje.

Andreas Tesch, Chief Market Officer společnosti Atradius uvádí: “Nezbytná karanténní opatření měla nepochybně drtivý dopad na globální ekonomiku. Pokud se ale ukážou nakonec jako úspěšná, pomohou k rychlejšímu návratu k hospodářskému růstu. V této specifické době bude kvalitní řízení pohledávek jednou z podmínek úspěchu.”