CZK/€ 24.660 +0,10%

CZK/CHF 25.946 +0,64%

16. 08. 2013

Subjekty:

Erste Group a Česká spořitelna byla poradcem při akvizici obřího energetického podniku, Net4Gas

Erste Group a Česká spořitelna fungovaly jako součást poradenského týmu pro konsorcium sestávající ze společností Borealis Infrastructure a Allianz Capital Partners při jejich úspěšné akvizici nezávislého českého provozovatele plynárenské sítě, společnosti NET4GAS. Kromě toho Erste Group a Česká spořitelna měly rovněž roli mandátovaného vedoucího aranžéra při financování transakce a poskytly podstatnou část syndikovaných finančních prostředků pro tuto koupi.

Společnost NET4GAS je majitelem a provozovatelem sítě vysokotlakého potrubí v délce více než 3 600 km, která slouží nejen k zásobování českého vnitrostátního trhu, ale také k tranzitní přepravě zemního plynu přes Českou republiku do dalších evropských zemí. Prostřednictvím své klíčové infrastruktury ve formě přepravní soustavy přepraví NET4GAS v Evropě ročně přibližně 35 mld. m3 zemního plynu.

Allianz Capital Partners, investiční platforma pro alternativní formy investic společnosti Allianz Gruppe a společnost Borealis Infrastructure, investiční komponenta penzijního fondu Ontario Municipal Employees Retirement System (OMERS), zaměřená především na infrastrukturu, budou každá držet ve společnosti NET4GAS podíl ve výši 50 %.

„Střední Evropa, především Česká republika, je díky stabilnímu ekonomickému prostředí, dobré rozpočtové disciplíně a kompetitivním výhodám českého podnikatelského a průmyslového sektoru v hledáčku řady infrastrukturních fondů a institucionálních investorů, kteří považují česká infrastrukturní, energetická aktiva za velmi atraktivní i vzhledem k nízkovýnosovému prostředí v oblasti tradičních cenných papírů, např. státních dluhopisů. Jsme velmi rádi, že jsme mohli pomoci uskutečnit a podílet se na zaranžování financování této obří přelomové transakce“, řekl Daniel Heler, člen představenstva a náměstek generálního ředitele České spořitelny.

„Očekáváme, že tento etalon otevře možnosti pro další velké infrastrukturní a energetické transakce, při kterých budeme schopni naší vysokou expertizou a schopností financovat velké projekty pomoci jak prodávajícím, tak velkým investorům“, dodal Daniel Heler.

Díky efektivnímu propojení vysoké, sektorově specifické poradenské kompetence a velmi silné prezenci v regionu střední a východní Evropy se Erste Group podařilo vybudovat si v sektorech energetiky a infrastruktury velmi důvěryhodné postavení. Erste Group hrála ve výše zmíněných sektorech významnou roli již v řadě strategických obchodních aktivit: jako finanční poradce společnosti ČEZ při prodeji elektráren, jako například Chvaletice, v souvislosti v dohodou mezi společností ČEZ a Evropskou komisí, jako finanční poradce pro hlavní město Prahu při oceňování společnosti Pražská plynárenská a.s., jako finanční poradce společnosti Unipetrol v rámci restrukturalizace rafinérie minerálních olejů Paramo, jako finanční poradce českého provozovatele přenosové soustavy, akciové společnosti ČEPS ohledně financování plánovaného investičního záměru a jako finanční poradce energetického koncernu GDF SUEZ v souvislosti s jeho strategickým podílem ve společnosti Energie Steiermark.

Dále byla Erste Group před nedávnem pověřena rumunskou vládou jako Joint Bookrunner pro vstup na burzu společnosti Romgaz.