Pátek 16. dubna. Svátek má Irena.

Držba zlatých a stříbrných ETP klesá

Investice Saxo Bank 12.05.2015 | 16:44 0 Komentářů

Klesající zájem investorů o drahé kovy se minulý týden projevil jak u futures, tak u jiných burzovně obchodovaných instrumentů. Zatímco hedgové fondy snížily v týdnu kolem 5. května býčí sázky na zlato téměř na víceleté minimum, investoři snížili držbu burzovních instrumentů o 12,2 tuny na nejnižší úroveň od ledna.

• Zájem investorů o drahé kovy klesá
  • Hedgeové fondy srazily býčí sázky na zlaté futures téměř na víceleté minimum
  • Poměr obchodování zlata/stříbra se posledních sedm měsíců pohyboval do strany

Zlato se několik týdnů pohybovalo ve svém rozmezí a v tomto období se obchodovalo v blízkosti 50 denního pohyblivého průměru, což je v tuto chvíli 1 185 USD za unci. Možný pozitivní dopad slabšího dolaru a obavy z vývoje v Řecku byly vykompenzovány negativním dopadem rostoucích výnosů z obligací.

clipboard0708

Celková držba stříbra poklesla o 151 tun na 19 311 tun, což je jen o nějakých 43 tun více než nedávné minimum ze 22. ledna. V posledních sedmi měsících se poměr ku zlatu pohyboval spíše do strany s průměrem těsně pod 73. To je jasné znamení, že zlato zůstává klíčovou hnací silou stříbra, neboť samo o sobě vlastní hybný impuls postrádá.

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

clipboard0709