CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

0 komentářů

Analýza: Zlato je na 2300 USD, co bude následovat?

 

Zlato dnes dosáhlo cílové hodnoty 2300 USD. Je však zajímavé, že cílů bylo dosaženo bez tří důležitých faktorů, a to snížení sazeb, kde očekávání klesla z více než sedmi na začátku roku, na méně než tři v současnosti. Předpokládali jsme, že se snížením sazeb na obzoru povede slabší dolar a nižší reálné výnosy k oživení poptávky po ETF ze strany správců reálných peněz. Ani jedno z toho se zatím nenaplnilo.

Loading



 

Místo toho zlato hnaly vzhůru hedgeové fondy nebo spekulanti, díky rozmachu, který byl nastartován silnou poptávkou investorů z celého světa reagujících na zvýšené geopolitické napětí a růst financovaný dluhem.

V krátkodobém horizontu bude zlato i stříbro pravděpodobně konsolidovat. Vzhledem k tomu, že na obzoru stále čeká snižování sazeb vedoucí k dolaru a výnosům, vidíme, že zlato může potenciálně expandovat k 2500 USD a stříbro k 30 USD, což je maximum z února 2021. Největšími hrozbami pro ceny jsou nepravděpodobné snížení geopolitické teploty, centrální banky pozastavující své agresivní nákupy zlata při přizpůsobování se vyšším cenám a hedgeové fondy párující zpět část z téměř 300 tun zlata, které minulý měsíc nashromáždily prostřednictvím trhu s futures.

REKLAMA

Silná momentová rally, která následovala po proražení nad 2075 USD minulý měsíc, zatím nebyla zpochybněna a konsolidace v polovině března vyvolala pouze korekci o 50 dolarů. Nedostatek výrazných korekcí, které by potenciálně zpochybnily nedávno vytvořené dlouhé pozice držené hedgeovými fondy a CTA, byl klíčem k pokračujícímu růstu zlata. Použijeme-li Fibonacciho metodu jako vodítko, korekce v této fázi na 2245 USD nebo dokonce 2225 USD nemusí být dostatečná k tomu, aby zpochybnila zmíněné dlouhé pozice. Po období konsolidace by vyhlídka na snížení sazeb a obnovení nákupů centrálních bank mohla potenciálně vést k tomu, že cena později v průběhu roku dosáhne na 2500 USD.

Stříbro se delší dobu potýká s problémy ve srovnání se zlatem, a to i proto, že bílý kov nemá podporu v podobě nákupů centrálních bank. Během posledního měsíce však tento kov, který zhruba polovinu své poptávky odvozuje z průmyslového využití, získal podporu od oživujícího se sektoru průmyslových kovů, jako je měď, která vyskočila na 14měsíční maximum v reakci na zpřísňující se výhled nabídky těžby. A také díky čínským hutím diskutující o omezení výroby v době, kdy naděje na oživení globální poptávky nabírají na síle.

V průběhu minulého týdne se poměr zlata a stříbra propadl z hodnoty nad 90 uncí stříbra na jednu unci zlata na současných 84,7, což poukazuje na schopnost stříbra silně růst, když se mu dostane dvojí podpory ze strany zlata i mědi. Z technického pohledu po prolomení rezistence kolem 26 USD poměrně rychle následovalo prolomení nad 27 USD, což je maximum z března 2022, přičemž další hlavní sledovanou úrovní je oblast 28 USD, náš počáteční cíl pro letošní rok, před desetiletým maximem na úrovni 30 USD.

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *