CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

17. 01. 2024

0 komentářů

Investiční výhled na 1. čtvrtletí: Co se stalo s budoucností?

 

V posledním čtvrtletí loňského roku vyzývala společnost Saxo investory, aby si vytvářeli dlouhé pozice v dluhopisech. Naši stratégové si totiž uvědomují, že se světová ekonomika nedokáže vypořádat s rekordně vysokými reálnými výnosy, protože produktivita ani počet obyvatel nerostou dostatečným tempem. S historicky dlouhým zpožděním za měnovou politikou se vysoké výnosy dluhopisů v roce 2023 konečně začínají projevovat a centrální banky se chystají v roce 2024 snížit základní úrokové sazby, což mění základní dynamiku.

Loading



 

Steen Jakobsen, hlavní investiční analytik, k tomu dodává: „Kdysi tak zářná budoucnost dnes vypadá pochmurněji než kdy dřív. Objevuje se čím dál víc nedořešených geopolitických konfliktů. Všeobecná touha po politické změně, která je patrná z nástupu krajně levicových i krajně pravicových stran, nevede k uspokojivým výsledkům. Většina politických programů totiž nenabízí nic než dokolečka omílané a různě naředěné verze starších návrhů na změnu. Dokonce i kulturní život je plný repríz a opakování. Z průmyslu, kultury i politiky téměř vymizela produktivita.“ 

Tipy Saxo pro 1. čtvrtletí

Akcie: Nové extrémy, problémy a příležitosti

  • Pozitivní očekávání od akciových trhů v Indii, Mexiku, Brazílii a Vietnamu, i od komodit, kybernetické bezpečnosti a obrany. I v roce 2024 totiž bude s neztenčenou silou pokračovat doplňování skladů, přezbrojování a reshoring.
  • Raději snížit expozice v megakorporacích, protože rozruch kolem AI dohnal koncentraci indexu S&P 500 na trvale neudržitelné historické maximum. Preferujeme akciové indexy se stejnou vahou jednotlivých položek, plus kvalitu a minimální volatilitu.
  • Opatrní jsme také v případě japonských akcií, kvůli rizikům zhodnocení JPY. Líbí se nám ale britské
    a evropské akcie.

Instrumenty s pevným výnosem: Všichni mluví o dluhopisech

  • Slábnoucí růst, zpomalující inflace a nejisté politické prostředí, to jsou ideální podmínky, v nichž se bude dluhopisům dařit lépe než ostatním aktivům.
  • Investoři do dluhopisů mají příležitost zajistit si nejvyšší výnosy za více než 10 let. Návratnost cenných papírů s pevným výnosem se jen těžko propadne do minusu.
  • Ochabující ekonomická aktivita a vysoké sazby představují hrozbu pro korporátní tržby a marže. Proto upřednostňujeme kvalitu a očekáváme, že se spread firemních dluhopisů s nižší bonitou rozumně rozšíří.

FX: Měny s vysokým výnosem začnou ztrácet na přitažlivosti

REKLAMA

  • USD se bude při posílení dál prodávat v rozsahu, který závisí spíš na relativních než na absolutních výsledcích americké ekonomiky. V prostředí medvědího dolaru, závisejícího na výnosech z dluhopisů, mají nejvíc prostoru ke zlepšení JPY a zlato. Pár EUR/USD se může počátkem 1. čtvrtletí dostat až na 1,12.
  • USD/JPY se bude v 1. čtvrtletí při oživení dál prodávat. ECB i BoE zachovaly jestřábí postoj, a tak si mohou EUR/JPY i GBP/JPY udržet podporu. AUD/JPY a NZD/JPY mohou těžit z odklonu carry obchodování od dolaru.
  • Oslabení USD a případné první známky čínského zotavení mohou připravit půdu pro posílení asijských měn.

Komodity: Rok kovů

  • Vzhledem k očekávanému snížení základní úrokové sazby Fedu a poklesu reálných výnosů dojde k obnovení poptávky po drahých kovech. Zlato nejspíš dosáhne nového rekordního maxima, stříbru zase může prospět konference o změně klimatu COP 28 a růst investic do obnovitelných zdrojů.
  • Platinu čekají další deficity a na trhu budou panovat napjaté podmínky. Nejspíš se znovu zvýší investice ETF, takže by mohl diskont platiny vůči zlatu o 250 klesnout a přiblížit se k pětiletému průměru kolem 750 USD za unci.
  • Měď je na vzestupu a v roce 2024 lze očekávat deficit nabídky. Stoupají rizika ohledně dodávek a zároveň roste, zejména v Číně, poptávka po kovech potřebných pro zelenou transformaci. Také západní firmy doplňují zásoby. Místo těžebních společností upřednostňujeme podkladové expozice.

Makroekonomie: Co se stalo s budoucností?

  • V ekonomice bude hrát dál značnou roli geopolitika a s postupující fragmentací světa se budou tříštit i finanční trhy. Nespokojenost obyvatel rozvinutého světa povede k vzestupu extrémní levice i extrémní pravice.
  • V případě klíčových věcí, důležitých pro lidský blahobyt, je produktivita nadále neuspokojivá a sociální sítě mají na lidskou společnost obrovské negativní dopady.
  • Největší riziko pro ekonomické vyhlídky představuje první polovina roku, zatímco druhá polovina přinese zvýšené politické riziko plynoucí z amerických voleb, které výrazně ovlivní geopolitiku v nadcházejících čtyřech letech.

Vzestup populismu: Krajně pravicové strany ovlivní budoucnost

  • Kvůli hospodářským důsledkům globalizace a neoliberální politiky se mnozí Evropané cítí nejistí a zranitelní, takže vzniká ideální podhoubí pro populistickou rétoriku.
  • Populistické strany se staví do role zastánců tradičních hodnot a využívají strachu z imigrace, kulturní změny a eroze národní identity.
  • Tradiční středové strany jsou obviňovány z toho, že ztratily kontakt s realitou a neřeší obavy běžných občanů, čímž dláždí cestu populistickým partajím coby alternativě bojující proti „establishmentu“.

Investování v Číně: 1. čtvrtletí jako čas ekonomických výzev

  • Z čajových lístků, jež zbyly po významných politických jednáních v posledním čtvrtletí loňského roku, lze vyčíst, že čínská politika nepovažuje proticyklické iniciativy za příliš naléhavé.
  • Lakmusovým papírkem, který pomůže určit další směr čínských rozvojových strategií, bude Třetí plénum, které se koná v 1. čtvrtletí roku 2024.
  • Ve střednědobém horizontu představují úrodnou půdu pro investování do dalšího růstu technologie, rozvinutá výroba, energetika a zelené kovy.

Plné znění výhledu společnosti Saxo na 1. čtvrtletí roku 2024, spolu s podrobnějšími články stratégů a analytiků, naleznete na adrese: https://www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/quarterly-outlook

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *