CZK/€ 24.650 -0,04%

CZK/CHF 24.004 +0,57%

15. 05. 2012

Subjekty:

ČNB vydává zlatou minci s motivem mostu v Náměšti nad Oslavou

Deset motivů pro cyklus „Mosty“ vybírala komise odborníků z několika desítek doporučení na nejzajímavější mostní stavby v České republice. „Barokní most v Náměšti nad Oslavou je hned po Karlově mostě v Praze největším mostem s nejbohatší sochařskou výzdobou u nás, uvedl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek, který dohlíží na činnost sekce peněžní a platebního styku.

Zlatá pětitisícikoruna zobrazuje dva pohledy na náměšťský most. Na lícní straně doplňuje motiv mostu kompozice heraldických zvířat z velkého státního znaku, název cyklu a nápis Česká republika. Rubová strana nese vedle vyobrazení mostu i název zlaté mince a rok jejího vydání. Autorem výtvarného návrhu je MgA. Martin Dašek.

ČNB vydává do oběhu celkem 12 200 půluncových mincí ze zlata o ryzosti 999.9, z toho 9 000 kusů ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 3 200 kusů v běžné kvalitě. Nominální hodnota mince není její prodejní cenou, ta zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu zlata nebo náklady spojené s výrobou.

Náměšťský most byl postaven ve 30. letech 18. století a po dalších téměř 150 let byl jediným silničním mostem, který spojoval pravý a levý břeh řeky ve městě. Jeho dominantou je soubor 20 vápencových soch zobrazujících postavy andělů a světců.

Zlatá mince s motivem barokního mostu v Náměšti nad Oslavou je součástí cyklu „Mosty“, který v letech 2011–2015 představuje deset vybraných mostních staveb na českém území. Letos ČNB vydá dvě zlaté mince z tohoto cyklu, vedle náměšťského mostu to bude zlatá pětitisícikoruna s vyobrazením Negrelliho viaduktu v Praze, která bude představena na podzim.