CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Karel Pučelík

25. 11. 2019

0 komentářů

Zmizí hotovost z našich peněženek?

 

Češi si oblíbili platební karty a nebrání se ani inovativním způsobům plateb za různé zboží. Stále větší počet lidí platí své nákupy přes internetové platební brány. Neznamená to však, že hotovost mizí z českých peněženek, ba právě naopak. Vyplývá to z dat České bankovní asociace.

Loading



 

Bezhotovostní platba se stala v českém prostředí velice běžnou záležitostí. Podle průzkumu České bankovní asociace platí pouze hotovostí nebo převodem z účtu jen patnáct procent Čechů. Osm z deseti dotázaných podle šetření používá debetní kartu. Elektronickým platbám nahrává i vysoké pokrytí českých obchodů platebními terminály.

Nástup „chytrých plateb“

V poslední době se ovšem rozmáhá řada fintechových inovací, které mají pochopitelně vliv i na placení. Mnohé z nich platby výrazně zjednodušují. Důkazem, že o tento segment aplikací a služeb je zájem, je i fakt, že na tomto poli soupeří i globální technologičtí hráči.

„Mobilem, případně chytrými hodinkami, čipem a podobně lze platit kdekoli, kde mají bezkontaktní terminál. Ten je v ČR na rozdíl od jiných zemí již obvyklou záležitostí. Abyste mohli platit třeba právě tím mobilem, je potřeba si vaši bankovní kartu nahrát do speciální aplikace, kterou podporuje vaše banka a samozřejmě váš telefon. Nejčastěji to bývá Google Pay či Apple Pay, které podporuje už většina českých bank. Některé banky dokonce vyvinuly svou vlastní aplikaci,“ uvedl poradce ČBA pro platební styk a kyberbezpečnost Tomáš Hládek.

„Při platbě debetní kartou operujeme s prostředky, které my sami na účtu reálně máme. U kreditní karty je to tak, že jejím použitím si od banky v podstatě peníze půjčujeme, jsou to její prostředky. V případě, že s kartou zaplatíme předem daný minimální obnos a každý měsíc utracené prostředky dorovnáme, bývá taková půjčka zcela bez úroků,“ dodává ekonom.

REKLAMA

Řada bank navíc přišla se systémem tzv. okamžitých plateb, což celý proces výrazně zrychluje. „Bylo a stále je samozřejmě finančně náročné přizpůsobit všechny systémy, očekáváme ale, že se tato služba postupně objeví v nabídce všech bank,“ vysvětluje Hládek.

Zmizí hotovost? Bankovky a mince jen tak nezmizí

O významu hotovostních peněz dnes vedou debaty nejen teoretičtí ekonomové. Je jasné, že důležitost bankovek a mincí v současnosti klesá. O „reálné peníze“ (není myšleno tak, že by prostředky na účtech reálné nebyly, ale přece jen vyžadují jistou dávku představivosti) ale v dohledné době určitě nepřijdeme, a to ani po nástupu zmíněných inovací nebo virtuálních kryptoměn. Počet peněz v oběhu totiž nadále narůstá, a jak uvádí průzkum ČBA, roste i objem vybraných peněz. Zrušeni hotovosti by si přála jen asi třetina dotázaných.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *