CZK/€ 24.660 +0,02%

06. 04. 2017

Subjekty:

ČNB ukončila kurzový závazek

Bankovní rada ČNB na svém dnešním mimořádném měnověpolitickém zasedání rozhodla o ukončení kurzového závazku ČNB. Toto rozhodnutí má okamžitou platnost. O nastavení úrokových sazeb dnes bankovní rada nejednala.

Ukončení používání devizového kurzu jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek znamená, že kurz koruny se bude pohybovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu. V důsledku toho může krátkodobě kolísat jedním či druhým směrem. ČNB je v případě potřeby připravena možné nadměrné kurzové výkyvy svými nástroji zmírňovat.

Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,05 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 0,25 %.

Tisková konference guvernéra Jiřího Rusnoka, určená pro zástupce médií, je naplánována na 14:15 hod.