Úterý 14. července. Svátek má Karolína.

Cizí zlato mizí z Americké centrální banky

Z trezoru ležícího pod newyorskou budovou Fedu začaly zahraniční vlády stahovat zpět k sobě zlato. Objem celkového uschovaného zlata činí 5 979,2 tun, což je nejnižší úroveň v tomto století.

Německo a Nizozemsko začaly odebírat zpět do svých trezorů část zlata, které bylo uloženo na Manhattanu. Od února 2014 došlo k odlivu 217 tun zlata, přičemž v průběhu posledních 12 měsíců bylo staženo téměř 200 tun žlutého kovu. V období velké finanční krize 2007–2009 bylo z USA odebráno celkem 230 tun zlata, aby byly jeho prodejem zafinancovány země, které byly blízko k bankrotu. Samozřejmě, že všechny výběry zlata byly okamžitě zastaveny v listopadu 2008, ale počátkem roku 2014 se opět vrátily.

Graf: Objem zlata v trezorech a měsíční změna v objemu cizího zlata drženého na depozitech Fedu v tunách (zdroj: Zerohedge)

clipboard0693

V březnu 2015 stáhl někdo z Fedu 10 tun zlata. Je velmi pravděpodobné, že se jednalo o Německo, anebo je také dost možné, že i jiné centrální banky se připojily k repatriaci zlata.

Eva Mahdalová, analytik, Colosseum, a.s.