CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

10. 12. 2019

Česko se v příštím roce opět připojí ke Global Money Week 2020, který pomáhá s finanční gramotností. Očekává se až 20 tisíc účastníků.

Praha, 10. prosince 2019: Mezinárodní projekt Global Money Week (GMW), jehož národním koordinátorem je Ministerstvo financí, se uskuteční příští rok od 23. 3. do 29. 3. 2020. Po celém Česku budou v posledním březnovém týdnu probíhat akce zaměřené na podporu finančního vzdělávání dětí a mládeže. Vrcholem GMW bude odborná konference, která proběhne na začátku dubna v České národní bance. Do týdne finančního vzdělávání se zapojí základní i střední školy, knihovy, dětské domovy, finanční instituce i firmy. Hlavními organizátory Global Money Week 2020 budou stejně jako letos yourchance o.p.s. a EFPA ČR. Vzhledem k počtu subjektů, které se ke Global Money Week v příštím roce připojí, se očekává dopad až 20 tisíc účastníků.

Česká republika se tak již po čtvrté zařadí mezi 175 zemí světa, kde tato iniciativa probíhá. Posláním GMW je bojovat proti chudobě, podporovat finanční gramotnost a šířit osvětu v oblasti finanční prosperity napříč generacemi. V týdnu od 23. do 29. 3. 2020 budou napříč republikou probíhat přednášky, workshopy, diskuze či interaktivní besedy s odborníky zaměřené na podporu finančního vzdělávání dětí a mládeže. Organizátoři připravují také zábavné hry a kvízy. V Praze se uskuteční akce s populárními youtubery zaměřená na zdravé finanční návyky. V regionech se do programu zapojí i dětské domovy a knihovny. Akce pro děti i středoškoláky proběhnou například ve Vimperku, Litoměřicích, České Lípě, Olomouci, Liberci, Ostravě, Strakonicích, Hradci Králové, Jihlavě nebo Vsetíně. „Naše plány pro rok 2020 jsou ambiciózní. V týdnu GMW chceme spojit síly napříč republikou a oslovit až 20 tisíc účastníků,“ shodují se organizátorky GMW v Česku, ředitelka yourchance Jana Merunková a prezidentka EFPA ČR Mgr. Marta Gellová.

Název závěrečné konference, která se uskuteční na začátku dubna v prostorách ČNB je Finanční gramotnost v praxi – Výzva pro další desetiletí! a zúčastní se jí experti, kteří se věnují rozvoji finanční gramotnosti v tuzemsku. „Vedle odborných diskuzí, budou součástí programu i prezentace žáků a studentů. Naším zájmem je ukázat, jak v praxi žáci s nabytými znalostmi z finanční gramotnosti pracují. Klíčové jsou pro nás také názory a postoje dětí na finanční vzdělávání,“ uvádí Jana Merunková.

Cílovými skupinami GMW jsou vedle žáků, studentů, učitelů a odborné veřejnosti také široká veřejnost a skupiny ohrožené předlužením a sociálně vyloučené skupiny.

Letošní ročník GMW 2019 byl velmi úspěšný. Uskutečnila se řada přednášek, besed, workshopů, projektových dnů a akcí pro veřejnost. „Je to velký úspěch, že se nám podařilo zapojit tolik hráčů již v letošním roce. Počet institucí, a především účastníků z řad dětí a mládeže, které Global Money Week oslovuje, rok od roku roste. Je to pro nás důkaz toho, že jde o velmi aktuální problematiku,“ zakončuje spoluzakladatelka a prezidentka EFPA ČR Mgr. Marta Gellová.

Tisková zpráva Global Money Week