CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Redakce

27. 12. 2021

0 komentářů

Ekonomika v příštím roce poroste. Co může tento trend zvrátit?

 

Podle predikce Ministerstva financí (MF) česká ekonomika příští rok zrychlí na 4,1 procenta. Je to reálné?

Loading



 

Ekonom České spořitelny (ČS) Michal Skořepa vysvětluje, že konkrétní tempa růstu se vzhledem k přetrvávající nejistotě budou ještě měnit. Základní trend by měl ale zůstat příznivý.

„Za předpokladu konečného ústupu pandemie a vymizení problémů v mezinárodním obchodě a logistice by se česká ekonomika měla vracet zpět ke svému rovnovážnému růstu někde mezi dvěma a třemi procenty. Zároveň se ovšem vrací i její předcovidové problémy, jako je třeba napjatý trh práce nebo neudržitelné nastavení veřejných financí,“ podotýká odborník ČS.

Inflace poroste

Problémem je také inflace. Vysoké ceny energií i jiných komodit se postupně promítají do dalších cenových okruhů včetně spotřebitelských cen.

Šimon Blecha z Ministerstva financí pro Investujeme.cz uvádí, že prudké zdražení námořní dopravy a komodit včetně energií i doposud uvolněná měnová a fiskální politika se pak projevují zrychlením inflace ve všech cenových okruzích včetně spotřebitelských cen.

REKLAMA

„Velmi otevřená česká ekonomika s vysokým podílem výroby automobilů na přidané hodnotě je v tomto směru značně zranitelná. Problémy na nabídkové straně ekonomiky posilují nepříznivý inflační vývoj, vedou ke zpomalení ekonomického oživení po koronavirové epidemii a přispívají k poklesu přebytku na běžném účtu platební bilance,“ říká Šimon Blecha.

„Podle mě nás čeká spíše relativně nízký růst a vysoká inflace. Ve chvíli, kdy se zdražuje, HDP nominálně poroste, ale nejedná se o zdravý růst přes potenciál ekonomiky. Lidé si toho koupí méně. Reálně zchudneme,“ podotýká odborník Banky CREDITAS David Jandásek.

Očekávaný nárůst ekonomického výkonu je v letošním roce tažen všemi složkami domácí poptávky, nejvíce spotřebou domácností, změnou stavu zásob a investicemi do fixního kapitálu. Zejména díky pokračujícímu oživení soukromé spotřeby by mohl hospodářský růst České republiky v roce 2022 zrychlit na 4,2 %. Investice do fixního kapitálu si patrně udrží poměrně silnou dynamiku a mírně by ekonomiku mělo již podpořit i saldo zahraničního obchodu, zlepšované růstem exportních trhů a odstraněním úzkých míst v dodavatelských řetězcích.

V materiálu MF se dále dočteme, že vývoj na trhu práce zůstává pozitivní. Navzdory ukončení většiny fiskálních stimulačních opatření nedošlo k nárůstu nezaměstnanosti. Je to dáno mimo jiné vlivem silné poptávky po práci v některých odvětvích, především v průmyslu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *