Pátek 18. září. Svátek má Kryštof.

Česká spořitelna financuje už 100. bioplynovou stanici v České republice

Česká spořitelna schválila 16. dubna 2012 financování 100. bioplynové stanice. Banka financuje přes 30 % bioplynových stanic v České republice, na které poskytla už více než 6 mld. Kč, a je tak jedničkou na tuzemském trhu. Česká spořitelna financuje bioplynové stanice už od roku 2007 a díky bohatým zkušenostem získaným z provozu již financovaných stanic nabízí svým klientům také vysoce specializované poradenství.

Stá bioplynová stanice, na kterou poskytneme finance, bude stát v Plzeňském kraji. Zájem o výstavbu bioplynových stanic neustále roste, jen za první čtvrtletí letošního roku jsme pomohli financovat více než 20 nových projektů. Bioplynové stanice vnímáme jakou vhodnou formu diverzifikace činností našich zemědělských klientů, jelikož přispívají k jejich stabilizaci, což má také pozitivní dopad na zaměstnanost na venkově. Našim klientům navíc zajišťujeme dodatečné příjmy z prodeje elektrické energie po celou dobu splatnosti úvěru,“ řekl Martin Dykast, vedoucí Agrotýmu České spořitelny.

Česká spořitelna se v rámci svého Agrotýmu věnuje financování zemědělství už více než 15 let. Díky úzce specializovanému poradenství a zkušenostem z projektového financování se Česká spořitelna stala lídrem trhu financování projektů obnovitelných zdrojů energie v České republice. Důkazem její silné pozice i oboustranně prospěšné spolupráce je navázané partnerství s celou řadou profesních organizací působících v zemědělství. Mezi partnery České spořitelny patří např. Zemědělský svaz, České sdružení pro biomasu CZ BIOM, E.ON Energie a úzkou spolupráci navázala banka také s PGRLF, SZIF, Agrární komorou ČR nebo Českou bioplynovou asociací.