Sobota 24. července. Svátek má Kristýna.

Bleskový průzkum Fidelity International: náklady na vstupy a mzdy budou zřejmě klesat

Bleskového průzkumu Fidelity International se v červenci zúčastnilo 137 analytiků společnosti, u kterých sílí názor, že nastává období globální dezinflace v důsledku přebytečné nabídky. Výzkum také ukazuje rozdíl v pohledech analytiků pokrývajících Evropu a USA. Ti evropští popisují rostoucí optimismus ve znovu se otevírající Evropě po poklesech případů, na rozdíl od těch, kteří pokrývají Severní Ameriku, kde v uplynulém měsíci zaznamenali spíše vrchol počtu případů Covid-19.

Více než třetina ze 196 respondentů (analytici, kteří pokrývají více než jedno odvětví, odpovídali pro každý sektor zvlášť) očekává, že v příštích šesti měsících budou náklady na vstupy (jakými jsou kapitál, energie, půda atp., s výjimkou pracovní síly) klesat v souladu s celosvětovým průměrem. 18 procent respondentů očekává zvýšení.

Existují však náznaky, že náklady v některých sektorech světové ekonomiky nalézají určitou podporu, přičemž 57 procent respondentů analyzujících materiály zde očekává zvýšení nemzdových nákladů. Z regionálního pohledu to očekává i třetina čínských analytiků Fidelity International.

Analytici, kteří hlásí, že mzdové náklady v dalších šesti měsících budou klesat, převyšují počet těch, kteří očekávají nárůst mzdových nákladů, v poměru dva na jednoho. Výjimkou je Evropa, kde čtvrtina analytiků očekává růst mezd a poměr je jeden na jednoho. Analytici nicméně předpokládají, že se světová pracovní síla sníží v příštím pololetí pouze o 4 procenta, což naznačuje, že může nastat na pracovním trhu menší zpomalení, než se původně myslelo.

Výsledky se přitom mohou lišit podle sektorů. Náklady v energetice klesají podle severoamerických analytiků věnujících se cenným papírům s pevným výnosem v oblasti energetiky částečně kvůli nedostatku kapacit pro nacenění energií u poskytovatelů energetických služeb. Je zde omezené riziko inflace, ale nejdříve na začátku příštího roku.

Když se blíže díváme na sektor surovin, očekávaný drobný nárůst v nákladech je, jak poznamenal jeden dotazovaný evropský analytik, většinou spojený se zvýšením ceny ropy a s faktem, že forwardová (termínová) křivka má vzestupný charakter. To je důležité zejména v chemickém sektoru.

Vyšší ceny ropy vedou k vyšším cenám v petrochemickém průmyslu. Ale zda povedou tyto náklady k tlaku na marže, nebo se rozpustí šířeji v ekonomice, záleží na druhu dané suroviny, protože výrobci komoditizovaných produktů mají menší vliv na tvorbu ceny než výrobci specializovaných produktů. Nastavený trend bude pokračovat i v druhém pololetí letošního roku. Potlačovaná poptávka kombinovaná s nízkým množstvím zásob totiž vytváří na trhu tlak. Sektor je rozdělený mezi těžební, chemický průmysl a ocelářství s tím, že výhled se jeví nejslabší u posledního zmiňovaného.

Analytik Fidelity International ze Severní Ameriky zabývající se zdravotnictvím podotknul, že vysokofrekvenční data už ukázala jisté „zelené výhonky“ oživení před tím, než nárůst případů onemocněním koronaviry v USA otřásl důvěrou. Jeho kolega pokrývající farmaceutické společnosti poznamenal, že v s ohledem na to, jak většina společností předpokládala, že se ve druhém čtvrtletí dostanou na dno a v druhém pololetí nastane návrat k normálu, to může znamenat riziko.

Růst úplně zezdola

Přestože sentiment manažerů v sektoru luxusního (zbytného) spotřebního zboží ukazuje jisté známky optimismu (56 procent analytiků reportuje v červenci zlepšení sentimentu), jakékoliv oživení je známkou postupného zotavování z opravdu nízkých hodnot. „Chci upozornit, že výraznější zlepšení trendu jde od velmi nízkého základu ve druhém čtvrtletí,“ řekl severoamerický analytik Fidelity International pokrývající hotely, restaurace a herní průmysl. „Stále očekávám, že postupný návrat k hodnotám před Covidem může trvat i několik let.“

Sentiment v energetickém sektoru ukazuje podobnou situaci, 56 procent analytiků zaznamenává zlepšení v náladě manažerů v červenci. Nicméně optimismus nedosahuje nejvyšších hodnot, 78 procent analytiků očekává pokles meziročního růstu příjmů po zbytek roku 2020. V některých odpovědích jsou patrné určité mírně pozitivní vyhlídky. Jak napsal jeden americký analytik: „Z amerického úhlu pohledu se situace posunula z ‚tragické pro celou generaci‘ na ‚dost špatnou‘.“

Finanční sektor je jediný, kde víc analytiků hlásí, že hlavní indikátory jsou negativní, spíše než pozitivní – a v tomto jsou konsistentní uplynulé 4 měsíce. 57 procent analytiků očekává, že příjmy v dalších šesti měsících poklesnou v důsledku „utlumených očekávání ohledně růstu střednědobých sazeb, to se může promítnout ve výnosech ve všech třídách aktiv investorů ve všech segmentech“, což vyslovil jeden severoamerický finanční analytik Fidelity International.