CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

21. 09. 2023

0 komentářů

Průzkum: Češi a investice

 

Lidé se domnívají, že investování není snadné, a přiznávají, že mu moc nerozumí. A souhlasí s tím, že investice jim mnohdy nabízejí i nedůvěryhodné firmy. V otázce investování si tak nechají poradit, na tom nejlepším zdroji informací se ale neshodnou.

Loading



 

Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění pro Českou mincovnu realizovaného v květnu 2023 společností STEM/MARK na reprezentativním vzorku 1746 dospělých obyvatel ČR.

Investovat, tedy rozhodnout se, do čeho vložím své peníze za účelem zhodnocení, není snadné pro 33 % Čechů. Za snadné považuje investování jen 11 % respondentů, mezi kterými byla nejvíce zastoupena věková skupina 18 až 25 let. Názory na investování zastávají muži i ženy v přibližně stejném poměru, co se týká jejich vzdělání, za složité považují investování ve více než čtvrtině případů (26 %) lidé bez maturity. U vysokoškolsky vzdělaných respondentů měla tento názor zhruba desetina (11 %).

Informace o investování lidé získávají nejvíce na internetu, od svého bankéře či finančního poradce nebo v okruhu přátel a známých. Nejméně lidé dají na rady či informace z televize a rozhlasu.

REKLAMA

Graf 1: Kde všude získáváte nebo byste získával/a informace o možnostech, jak nejlépe investovat své finanční prostředky?

Respondenti také nejčastěji (39 %) volili odpověď „rozhodně ano“ u otázky, zda se domnívají, že investice často nabízejí nedůvěryhodné firmy. A právě důvěryhodnost jako vlastnost instituce, se kterou investují, byla pro dotazované nejdůležitější. Mezi všemi 1746 respondenty se stala nejvíce volenou možností (21 %) u otázky, co je pro ně při výběru investice klíčové. Následovala předpokládaná návratnost investice s 19 % a míra podstupovaného rizika se 17 %.

Investice do drahých kovů

Průzkum ukázal, že třetina z těch, kteří zlato zatím jako investiční nástroj nevyužívají, by byla ochotna investovat, kdyby jim někdo poradil. Nicméně nejčastějším důvodem pro neinvestování do zlata je nedostatek finančních prostředků,“ říká Aleš Brix, obchodní ředitel České mincovny.

Více než polovina respondentů má jasno v otázce investic do drahých kovů, v 56 % případů se lidé rozhodli sami bez potřeby konzultace či rady. Mezi nimi byli častěji zastoupeni muži a vysokoškolsky vzdělaní lidé. Pětina respondentů dala na radu finančního poradce či bankéře, nejčastěji to byli lidé mezi 45 a 59 lety.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *