CZK/€ 23.825 +0,02%

05. 01. 2015

Subjekty:

Biotechnologie neztratí svou dynamiku ani v roce 2015

Graf: Porovnání růstu Nasdaq Biotechnology Index (NBI) a S&P 500 Biotechnology Index s Dow Jones (DJI) v roce 2014, zdroj: Money Morning.
clipboard0531

Jedním z dalších ukazatelů síly v tomto odvětví byl i počet IPO v roce 2014. V letošním roce v USA uskutečnilo 262 společností první veřejnou nabídku akcií. Oblast zdravotní péče byla vůbec nejdominantnější se 100 IPO.Dokonce tyto zdravotní společnosti, které přišly na trh se svou veřejnou nabídkou akcií, dokázaly již výrazně odměnit včasné investory. Zmíněných 100 IPO získalo celkem 8,7 miliardy dolarů a průměrný zisk v první den obchodování byl 13,6 %.

Jak je patrné z grafu, biotechnologický trh ukázal svou vitalitu, když překonal ostrý výprodej, který se odehrával od konce února do poloviny dubna 2014. Tehdy Nasdaq Biotechnology Index poklesl o 20,8 %.

Důvody, na základě kterých očekáváme, že biotechnologickému odvětví se bude dařit i nadále

Ve své analýze společnost Evaluate Pharma predikuje, že tržby značkových léků na předpis se celosvětově budou zvyšovat tempem téměř o 4 % ročně a to až do roku 2018.

Dalším významným katalyzátorem je stárnutí americké populace. Agentura zřízená americkým ministerstvem zdravotnictví a sociálních služeb – U.S Administration on Aging uvedla ve své zprávě prognózu, ve které očekává, že do roku 2030 se počet starých lidí zdvojnásobí oproti stavu z roku 2000. Agentura zároveň uvedla, že tito lidé budou žít déle, jelikož průměrná délka lidského života se stále zvyšuje.

Tato skutečnost představuje obrovské příležitosti pro všechny typy biotechnologických společností, včetně těch, které se zabývají oftalmologií a vývojem léků na neurologické a psychiatrické nemoci. V neposlední řadě je to taktéž šance pro ty společnosti, které se zabývají léčbou různých bolestí a nemocí ve stáří, jako je rakovina.

V oblasti biotechnologií je nejdůležitější nalézt firmy s reálnou hodnotou. Jsou to zejména ty, které jdou vývojem vpřed, vyrábí kvalitní léky a splňují kritické potřeby lidstva.

Akcie biotechnologických společností je možné obchodovat pomocí několika ETF. Nejznámější jsou iShares Nasdaq Biotechnology Index Fund, First Trust AMEX Biotechnology Index Fund, SPDR S&P Biotech ETF, Market Vectors Biotech ETF, PowerShares Dynamic Biotechnology & Genome Portfolio, ProShares Ultra Nasdaq Biotechnology.

Autor: Eva Mahdalová, analytik, Colosseum, a.s.