CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Mareš

13. 07. 2020

0 komentářů

Pandemie mění svět investic. Zažijí další boom technologické společnosti?

 

Máme se v následujících letech připravit na boom akcií technologických společností? Právě ty mohu podle odborníků v budoucnu nabídnout další investiční potenciál.

Loading



 

Na investičním webináři Československé obchodní banky (ČSOB) se potenciálem technologických firem zabýval portfolio manažer ČSOB Pavel Kopeček. Mezi zajímavé firmy v této oblasti podle něj patří například Apple, Alphabet (pozn. vlastník Google), Mastercard, Microsoft a Visa nebo ratingové agentury S&P a Moody´s.

Vedle zmíněných společností můžeme do této kategorie podle Martina Mašáta z Partners přidat ještě například Amazon či Microsoft.

„Pokračování boomu cen technologických akcií je více než sporné, což potvrzuje i historie. Hlavně proto, že koronavirová krize nijak negativně výkonnost cen akcií technologických firem neovlivnila. Spíše se stala katalyzátorem, který ceny akcií těchto firem vyhnal ještě výše. Počet klientů a jejich tržby dokonce ještě vzrostly. Mnoho lidí totiž bylo nuceno se přesunout do on-line světa, cloudu a na sociální sítě,“ myslí si Martin Mašát.

Budoucnost je v cloudových službách a streamingu

Podle analytika České spořitelny (ČS) Marka Dogrese jsou akcie technologických firem do budoucna určitě zajímavé. Nemůžeme ale do budoucna vyloučit nějaké tržní korekce. Nicméně celkově technologický sektor vidí perspektivně.

REKLAMA

„Z mého pohledu potenciál tkví zejména v cloudových službách nebo v gamingu/streamingu. Od těchto trhů se očekává silný růst. Akcie IT firem během pandemie posílily nejvýrazněji a z dlouhodobého pohledu jim do budoucna nemá příliš co bránit v cestě. Otázkou bude, jak výrazná bude změna chování spotřebitelů a firem po pandemii. Respektive kolik subjektů se přesune k online nákupům. Otázkou také je, jak budou společnosti rozvíjet své firemní sítě spojené s vyšším využitím home office.“  

Investoři by měli využívat globálních akciových fondů

Podle Jaroslava Vybírala, hlavního investičního stratéga ČSOB Asset Management, budou ekonomické ukazatele a data za druhé čtvrtletí velmi špatné. Stále není vyřešený brexit ani obchodní války, které mohou v následujících měsících také vyvolávat kolísavost akciových trhů. „Nicméně akcioví investoři již hledí dále a věří v postupné ekonomické oživení,“ řekl Jaroslav Vybíral.

Obecně platí, že pandemická situace spojená s Covid-19 v uplynulých měsících kapitálové trhy pořádně rozkývala.

„Opět se ukázalo, že čas hraje v investování důležitou roli a panika může vést ke zbytečným ztrátám. Akciové trhy se na jaře propadly o více než 30 procent a situace se v tu dobu zdála velmi nepřehledná. Nicméně díky masivní podpoře ze strany centrálních bank a vlád se akcie nejenže uklidnily, ale navíc se některé z nich vrátily do okolí svých maximálních hodnot. A americké technologické akciové indexy jsou dokonce nad svými historickými maximy,“ uvedl Martin Vašek, výkonný ředitel v ČSOB zodpovědný za investiční produkty.

REKLAMA

Podle Pavla Kopečka z ČSOB je přesto potřeba mít investiční portfolia postavená na více pilířích a nesázet vše na jednu kartu. „Investoři by měli využívat spíše globálních akciových fondů než těch úzce regionálně nebo sektorově zaměřených. Pro prvotní investice lze doporučit rozkládání investic v čase a využít tím případné kolísavosti akciových trhů,“ doplňuje Pavel Kopeček.

Martin Mašát z Partners k tomu dodává, že index technologických akcií NASDAQ vzrostl již v roce 2019 o 35 procent a letos je výše již o dalších 18 procent. A to i navzdory všeobecnému poklesu cen akcií. „Tvrzení, že technologické akcie mají zvýšený potenciál růstu v následujícím období trochu bledne při pohledu zpět a takřka padesátiprocentního růstu jejich cen za rok a půl. I z dlouhodobého hlediska jsou ceny technologických akcií příliš vysoko. Někteří analytici hovoří o bublině typu dot.com z roku 2000,“ říká Martin Mašát.

Jistotou je Severní Amerika, technologie a zdravotnictví

Investoři dávají obecně přednost Severní Americe, která je nejrozvinutějším akciovým trhem světa a těží z daleko většího rozsahu trhu, množství a kvality titulů a taktéž flexibilnosti a podpory ze strany centrální banky. Vedle výše uvedených technologií lze vyzdvihnout sektor zdravotnictví. Na druhou stranu nelze doporučit investice do komoditních a realitních oblastí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Jaké společnosti na Nasdaq se nyní vyplatí sledovat?

Index Nasdaq, který zahrnuje více než 2500 akcií obchodovaných na stejnojmenné burze, se stabilizoval nad 12 255,95 bodů. To znamená konec medvědího trendu pro tento vysokotechnologický benchmark“Medvědí“ trend na Nasdaqu trval 138 obchodních dní, což je nejdelší období poklesu od roku 2008, kdy prodeje převládaly po dobu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

01. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *