CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

01. 06. 2023

0 komentářů

Jaké společnosti na Nasdaq se nyní vyplatí sledovat?

 

Index Nasdaq, který zahrnuje více než 2500 akcií obchodovaných na stejnojmenné burze, se stabilizoval nad 12 255,95 bodů. To znamená konec medvědího trendu pro tento vysokotechnologický benchmark“Medvědí“ trend na Nasdaqu trval 138 obchodních dní, což je nejdelší období poklesu od roku 2008, kdy prodeje převládaly po dobu 218 obchodních dní.

Loading



 

Z historického hlediska má Nasdaq na konci medvědího trendu tendenci posilovat dynamiku a během následujícího roku benchmark v průměru vystoupá o 30 %. Investoři by neměli opouštět trh, ale zaměřit se na akcie s velkou tržní kapitalizací, které mají silné rozvahy a silné pozice v příslušných sektorech. Na jaké společnosti se tedy zaměřit?

Alphabet Inc. (GOOGL) – Společnost Google na své vývojářské konferenci I/O oznámila řadu aktualizací produktů souvisejících s technologií generativní umělé inteligence a trhu připomněla své technologické prvenství. Generativní umělou inteligenci lze začlenit do stávajících produktů, jako jsou Cloud, Workspaces, Docs, Maps a Photos. Mnoho z těchto produktů má více než 1 miliardu uživatelů a Google má potenciál uživatele pomocí AI zpeněžit ve vyšší míře. Kromě toho Google spouští nástroje a APIs pro vývojáře, kteří mohou stavět na jejich velkých jazykových modelech, jako je PaLM. Společnost nedávno splnila očekávání Wall Street ohledně tržeb a zisku za 1. čtvrtletí a oznámila zpětný odkup akcií v hodnotě 70 miliard dolarů. Průměrná cílová cena 150 USD naznačuje růst o 26 %.

Confluent (CFLT) je lídrem v poskytování komerčních řešení založených na open source projektu Kafka. Kafka je v podstatě základní technologií pro tzv. streamové zpracování. Společnost Confluent by mohla těžit z trendu optimalizace cloud computingu, o kterém se vedou vášnivé diskuse. S atraktivním hodnocením, se Confluent „obrací“ k ziskovosti a velkým příležitostem růstu. Confluent Cloud vykázal v prvním čtvrtletí tržby ve výši 74 milionů, což představuje 89% nárůst oproti předchozímu roku. Zisk na akcii v prvním čtvrtletí ve výši -0,09 USD překonal odhady o 0,05 USD a tržby dosáhly 174,3 milionu USD (meziročně +38,2 %), čímž překonaly odhady o 6,91 milionu USD. Společnost obsluhuje 1 075 zákazníků s ARR 100 000 USD a více, což představuje meziroční nárůst o 34 %. Cílová cena na úrovni 29,70 USD představuje přibližně 13% nárůst.

MongoDB (MDB) je dominantním konkurentem na trhu databází NoSQL. Na rozdíl od mnoha softwarových společností makroprostředí neovlivnilo schopnost MongoDB rozjíždět nové obchody. Společnost se spoléhá na udržitelnou ziskovost a tvorbu volných peněžních toků, má silnou konkurenční pozici a navzdory makroprostředí pokračuje ve vysokém růstu zákaznické základny. Společnost očekává, že v roce 2024 dojde ke zrychlení trhu, a má v současné době poměrně velké množství aplikací provozovaných ve veřejném cloudu. Za této situace by MongoDB mohla těžit ze své silné pozice na trhu databází. Rostoucí TAM poslouží jako základ dlouhodobého růstu. Velikost globálního trhu NoSQL dosáhla v roce 2022 7,3 miliardy USD a očekává se, že do roku 2028 trh dosáhne 35,7 miliardy USD, což vykazuje míru růstu (CAGR) 29,92 % v období 2023-2028. A dominantní postavení v této oblasti má společnost Mongo s tržním podílem 45 %. Maximální cílová cena 365 USD znamená růstový potenciál 32 %.

REKLAMA

Společnost Micron (MU) oznámila, že V Japonsku představí  technologii extrémního ultrafialového záření, která bude sloužit k výrobě nové generace dynamických pamětí s náhodným přístupem. Micron je první čipovou společností, která tuto technologii představí Japonsku k výrobě. Během několika příštích let plánuje Micron investovat do tohoto procesu až 3,63 miliardy dolarů, částečně podporovaného japonskou vládou. Rahm Emanuel, velvyslanec USA v Japonsku, dodal, že partnerství mezi společností Micron a Japonskem je důležitým krokem vpřed k zabezpečení dodavatelského řetězce polovodičů. Přední světoví výrobci pamětí budou těžit z omezeného růstu nabídky v důsledku poklesu výroby pamětí v celém odvětví a rostoucí poptávky po pamětech DDR5 ve druhé polovině roku 2023. Průměrná cílová cena 80 USD naznačuje nárůst o 15 %.

Autor: Maxim Manturov, analytik společnosti Freedom Finance Europe, redakčně upraveno

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *