CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: David Krůta

10. 02. 2020

24 komentářů

Nechcete platit vysoké daně? Odečtěte, co lze

 

Daňový systém v České republice je plný výjimek a daňových úlev. Řadu z nich lze využít i při optimalizaci daní z příjmů fyzických osob. Jaké finanční produkty a za jakých podmínek vám s optimalizací pomohou?

Loading



 

Daňovou optimalizaci daně z příjmů fyzických osob lze uskutečnit prostřednictvím tří typů finančních produktů: Životního pojištění, doplňkového penzijního spoření a úvěru na bydlení.

Životní pojištění

Fyzická osoba – vlastní příspěvky

Fyzická osoba si může od základu daně z příjmu každý rok (resp. zdaňovací období) odečíst zaplacené pojistné na rezervotvorné životní pojištění do výše 24 000 Kč. Má-li uzavřeno více smluv u různých pojišťoven, může zaplacené pojistné sčítat, ale jen do výše 24 000 Kč.

Mimořádné pojistné se poměrně rozpočítá na jednotlivá zdaňovací období podle doby trvání pojištění.

Zaměstnavatel

Zaměstnavatel může přispívat na soukromé životní pojištění zaměstnancůdo výše 50 000 Kč za rok (resp. zdaňovací období). Tento příspěvek je pro něj daňově uznatelným nákladem a z tohoto příspěvku (do limitu 50 000 Kč ročně) neplatí ani sociální a zdravotní pojištění. Výhodné je to i pro zaměstnance, který z částky připsané na životní pojistku nemusí také platit daň z příjmů ani odvádět sociální a zdravotní pojištění.

REKLAMA

Pozor, tento limit je společný pro příspěvky zaměstnavatele na životní pojištění a doplňkové penzijní spoření (či starší penzijní připojištění).

Jak na daňové výhody?

Na začátku každého roku pojišťovny zasílají potvrzení o zaplaceném pojistném za uplynulý rok. Pokud nepodáváte přiznání daně z příjmu fyzických osob sami, bylo potřeba potvrzení od pojišťovny předložit ve mzdové účtárně. Na to je ale nyní již pozdě. Pokud daňové přiznání podáváte finančnímu úřadu sami, přiložte k němu potvrzení zaslané pojišťovnou.

Podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání daňových výhod soukromého životního pojištění upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, ve znění pozdějších předpisů. Soukromým životním pojištěním se dle tohoto zákona rozumí životní a důchodové pojištění sjednané pro případ

  • dožití,
  • smrt, nebo dožití.

Podle novelizace tohoto zákona je soukromé životní pojištění daňově uznatelné, pokud splňuje tyto podmínky:

REKLAMA

  • pojištěný je zároveň pojistníkem (tím, kdo uzavřel smlouvu);
  • smlouva je sjednána minimálně na 5 let;
  • smlouva je sjednána minimálně do roku, kdy pojištěný dosáhne 60 let;
  • smlouva neumožňuje mimořádné výběry.

Zároveň musí pojištění obsahovat pevnou pojistnou částku na smrt nebo dožití, jejíž minimální výše je

  • 40 000 Kč u pojistných smluv na 5 až 15 let;
  • 70 000 Kč u pojistných smluv nad 15 let.

Nedodržení podmínek životního pojištění

Při nedodržení podmínek životního pojištění z důvodu zániku pojištění nebo dodatečné změny doby trvání pojištění nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká. Pojištěný je povinen podat za zdaňovací období, ve kterém k této skutečnosti došlo, daňové přiznání a v něm jako příjem uvést

  • součet částek vlastního příspěvku, o které byl poplatníkovi v uplynulých 10 letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen a
  • součet příspěvků zaměstnavatele na pojistné, které byly u pojištěného v roce výplaty nebo předčasného ukončení smlouvy a v uplynulých 10 letech od daně z příjmů za závislé činnosti osvobozeny a zaplaceny po 1. 1. 2015.

Penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření

Od daňového základu si můžete odečíst také příspěvky na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření, které přesáhly částku 12 000 Kč za rok, max. 24 000 Kč. To znamená, že abyste si odečetli plných 24 000 Kč, museli byste spořit částku 36 000 Kč ročně.

Příspěvek zaměstnavatele na doplňkové penzijní spoření do výše 50 000 Kč ročně (souhrnný limit pro příspěvky na penzijní spoření i životní pojištění) nepodléhá platbám sociálního ani zdravotního pojištění a do této částky je to pro zaměstnavatele daňově uznatelný náklad. Ani zaměstnanec nemusí odvádět zdravotní a sociální pojištění ani z tohoto příjmu nemusí platit daň.

REKLAMA

Na příspěvek od zaměstnavatele se nevztahují státní příspěvky.

Úroky z úvěru na bydlení

Kdo splácí hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření (běžného i překlenovacího) na pořízení vlastního bydlení, si může odečíst z daňového základu až 300 000 Kč za rok. Daňový základ si lze snížit pouze o zaplacené úroky, nikoliv o celkovou výši splátek.

Potvrzení, kolik jste v loňském roce zaplatili na úrocích, by vám měla automaticky (většinou už během ledna) poslat banka nebo stavební spořitelna. Na potvrzení máte nárok a musíte jej přiložit k daňovému přiznání. Pokud jste ho tedy neobdrželi, požádejte o něj instituci, u které máte úvěr.

Podmínkou odečtu je použití úvěru na bytové potřeby. Může jít o výstavbu, rekonstrukci nebo nákup domu či bytu určeného k vašemu bydlení (přihlášení k trvalému bydlišti však není podmínkou). Zákon hovoří o vlastním trvalém bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů.

Druhou podmínkou je, aby poplatník byl účastníkem úvěru. Nestačí, když jej fakticky splácí. Rozhodující je osoba uvedená v úvěrové smlouvě. Pokud jsou ve smlouvě dva účastníci, může si odečíst úroky jeden z nich, nebo oba stejnou částkou až do souhrnné výše 300 000 Kč.

Tip: Přehledný návod, jak si odečíst hypotéku z daní

Závěrem

Uzavírat finanční produkt jenom kvůli daňovým výhodám není rozumné. Je vhodné volit především takové finanční produkty, které pomohou rodině naplnit jejich cíle. Daňové úlevy ale mohou být příjemným bonusem navíc.

Loading

Vstoupit do diskuze 24 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Jsou lidé s duševním onemocněním nepojistitelní?

Deprese, schizofrenie nebo bipolární porucha. Právě proti těmto potížím by se měli mít na pozoru především mladí lidé ve věku od 20 do 29 let. Podle aktuálních dat Správy sociálního zabezpečení je v této skupině bezmála polovina invalidních důchodců s duševním onemocněním. Klíčová je podle expertů uvědomělost a včasná […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 03. 2024

Stát chce i nadále vybírat windfall tax. Hrozí žaloby menšinových akcionářů ČEZ

Ještě loni ministr financí Zbyněk Stanjura říkal, že daň z mimořádných zisků zřejmě skončí už po roce trvání. Dávalo by to smysl. Ke konci loňska stát ukončil zastropování cen energií. Ty totiž na burze klesly tak nízko, že už není třeba, aby lidem od drahých energií ulevoval. Jestliže […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024

Přehledně o daňovém přiznání za rok 2023. Na jaké slevy a odpočty máte nárok?

Blíží i povinnost podat daňové přiznání za předešlý rok. V tom si lze díky daňovým úlevám snížit daňový základ, nebo přímo vypočtenou daň. Nicméně některé slevy na vypočtené dani, jako školkovné či slevu pro studenta, budou moci daňoví poplatníci nyní využít naposledy, protože od příště je již ruší […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    7 dubna, 2020

    Jak to je s odečtem % z daní,pro firmy na např. sportovně – zájmové činnosti?

    Odpovědět

  • Odečty z daní zdravotní

    10 dubna, 2020

    Ahoj, jak je to prosím s odečtem z daní za placení zdravotního pojištění pro s.r.o. i opič. OSVČ ? Je tam nějaké procento z pojištění, že by se dalo odečíst? Děkuji!

    Odpovědět

  • odpočet úroku z hypotéky.

    31 července, 2020

    Dobrý den. S partnerem jsme si vzali před lety hypotéku na dům oba jsme byli účastníky úvěru. Partner uplatňoval odečet úroku za oba. Teď se s partnerem rozcházíme a já budu splácet hypotéku sama, Problém je, že já pracuji v Německu, tak nevím, jak do bude s uplatněním odpočtu úroku teď.

    Odpovědět

  • Anonym

    31 července, 2020

    Záleží, kde podáváte daňové přiznání. Zeptejte se přímo na FÚ.

    Odpovědět

  • Hana Bartušková

    31 července, 2020

    dobrý den, český daňový odpočet můžete uplatnit pouze u daňového přiznání podávaného v Česku. záleží tedy na tom, kde a jak přiznáváte příjmy.

    Odpovědět

  • Hubini

    6 prosince, 2020

    Životní pojištění

    Dobrý den,

    cituji za všeho článku a zajímá mě poslední věta o nasčítání z více smluv do maximální výše 24.000Kč. Platí to pro životní pojištění nebo se to dá nasčítat i s penzijkem do 24.000Kč?

    Fyzická osoba – vlastní příspěvky
    Fyzická osoba si může od základu daně z příjmu každý rok (resp. zdaňovací období) odečíst zaplacené pojistné na rezervotvorné životní pojištění do výše 24 000 Kč. Má-li uzavřeno více smluv u různých pojišťoven, může zaplacené pojistné sčítat, ale jen do výše 24 000 Kč.

    Odpovědět

  • Ladka

    3 února, 2021

    Za penzijní si můžete odečíst max. 24000 a za životní pojistky také max. 24000 (můžete mít víc životních pojistek, tak zde by se to sčítalo).

    Odpovědět

  • Jelínková

    21 ledna, 2021

    Dobrý den, kolik let zpětně mohu zažádat o vrácení daně u úrazového pojištění, na kterém je sjednaná i smrt? Pojištění již platím 4 roky a až nyní jsem se dozvěděla, že pokud je u úrazového pojištění sjednáno pojištění smrti, vztahuje se na toto pojištění daňový odpočet. V kooperativě, kde mi před lety sjednal pojišťovák tuto pojistku mi nedokázali odpovědět. Děkuji Jelínková

    Odpovědět

  • Věra Křečková

    26 ledna, 2021

    Pracovala jsem do 31.12.2020,poté jsem odešla do důchodu z KNL.Kde a zda si můžu nechat odečíst daň z důchodového připojištění.Díky.
    VK

    Odpovědět

  • Karel

    26 ledna, 2021

    Jestli Vám dělal zúčtování daní zaměstnavatel, tak ho do 15.2.2021 požádejte o provedení ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění. Bude chtít po Vás Daňové potvrzení za rok 2020. V dalších letech už to odečíst nepůjde, protože nebude z čeho. Tedy jestli budete mít jenom důchod.

    Odpovědět

  • Mira

    28 ledna, 2021

    Dobry den,
    nekolik let jsem zamestnan v zahranici (VB), kde mam take penzijni pripojisteni, kam prispivam jak ja, tak muj zamestnavatel. V lonskem roce jsem se prestehoval zpet do CR a zacal platit soc., zdrav. a dane zde. Zamestnavatel zustal stejny, stejne jako penzijni pripojisteni. Od doby, kdy jsem zacal odvadet v CR, platim dane, soc., zdrav. i z veskerych prispevku na penzi (prispevek zamestnavatele + muj vlastni prispevek). Chtel jsem se zeptat, jak je to s odecty, pokud je penzijni pripojisteni mimo CR?

    Odpovědět

  • Radim

    30 ledna, 2021

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné odečíst s daní i příspěvek od zaměstnavatele. Manželka si platí 1.000,- Kč měsíčně na penzijní připojištění a zaměstnavatel jí přispívá 200,- Kč. V článku uvádíte, že od daňového základu si můžete odečíst také příspěvky na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření, které přesáhly částku 12 000 Kč za rok. Je to myšleno jen co hradí sama? Vztahuje se do nějaké výjimky? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • Karel

    30 ledna, 2021

    Můžete si odečíst jen vaše příspěvky, které přesáhly částku 12 000 Kč za rok, max. 24 000 Kč. Od fondu dostanete do konce ledna Daňové potvrzení, které přikládáte k DP. Když vám dělá zúčtování daní zaměstnavatel, odevzdáte ho na mzdovce.

    Příspěvek zaměstnavatele dostáváte nezdaněný a při ukončení penzijka jednorázovým vyrovnáním nebo odbytným vám ho zdaní.

    Odpovědět

  • Jitka

    9 února, 2021

    Dobrý den, prosím mám dotaz ohledně uplatnění úroků z úvěru. Syn si vzal úvěr ze stavebního spoření na opravu rodinného domu. Dům je ve vlastnictví jeho dědy. A syn v domě žije, ale ne trvale. Z článku jsem pochopila, že úroky uplatnit může…je to tak?
    Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • Petra Macková

    9 února, 2021

    Dobrý den dcera 19 let pracovala pouze po dobu 3 měsíců tudíž zkus.fobu má nárok také na odpočet daně? děkuji

    Odpovědět

  • Pavel Kadlec

    15 února, 2021

    Dobrý den,
    dají se i u penzijního připojištění sčítat vlastní příspěvky placené na více smluv různých pojišťoven, jako v případě soukromého životního pojištění? Konkrétně – platím-li na jednu slmouvu 1000 Kč měsíčně a na druhou 500 Kč, mohu pak odečíst 12×500 Kč? (Když mohu odečíst roční příspěvky přesahující 12000 Kč, na což u každé smlouvy samostatně nedosáhnu…) Děkuji.

    Odpovědět

  • Karel

    15 února, 2021

    Dle § 4 zákona o doplňkovém penzijním spoření, odstavce 2 si můžete uzavřít druhou smlouvu o doplňkovém penzijním spoření, pouze pokud vám byla zahájena výplata dávky z původní smlouvy, nebo pokud bylo přerušeno placení příspěvku účastníka (za podmínky, že před přerušením byly příspěvky placeny po dobu nejméně 3 let).

    Odpovědět

  • kamila.skorepova@gmail.com

    17 února, 2021

    Dobrý den,
    je možné si odečíst příspěvky penzijního připojištění, které bylo ukončeno v květnu a vyplacena celá částka, neboť účastník je už v důchovém věku a rozhodl se dále nespořit. Předem děkuji za odpověď. Hezký den.

    Odpovědět

  • Karel

    17 února, 2021

    „… částka, kterou lze takto odečíst, se rovná úhrnu částí měsíčních příspěvků, které v jednotlivých kalendářních měsících zdaňovacího období přesáhly výši, od které náleží maximální státní příspěvek.“ Tzn. může si odečíst částky nad 1000 Kč za leden až květen. Penzijní fond měl poslat Daňové potvrzení za rok 2020, které použijete jako přílohu k DP.

    Odečíst si to může, jestli měl v roce 2020 nějaký příjem. Jestli byl jeho jediný příjem v roce 2020 důchod, tak nemá, z čeho by si to odečetl.

    Odpovědět

  • David

    27 února, 2021

    Dobrý den, mám dotaz – za penzijní připojištění jsem za loňský rok zaplatil celkem 16,600 kč. Má otázka zní – kolik si mám napsat do řádku č.48 v daňovém přiznání? Dle mého názoru 4600 ( 16,600 – 12,000 ) ale nejsem si tím úplně jistý. Děkuji

    Odpovědět

  • Karel

    27 února, 2021

    Asi to tak bude. Do konce ledna jsi měl dostat z penzijního fondu Daňové potvrzení, kde je ta částka napsaná. To potvrzení pak potřebuješ jako přílohu k DP.

    Odpovědět

  • PETR

    22 dubna, 2021

    DOBRY DEN,CHCI JSE ZEPTAT JESTLI MOHU DO ROCNIHO ZUCTOVANI DANI ODECIST POJISTENI BYTU,URAZOVE A DUCHODOVE PRIPOJISTENI,DIKY ZA RADU

    Odpovědět

  • Karel

    15 září, 2021

    mYsLiM,zE pOuZe DuChOdOvE

    Odpovědět

  • Jan Novák

    25 srpna, 2021

    Může zaměstnavatel jako fyzická osoba na IČO přispívat svému zaměstnanci na DPS 2000 Kč měsíčně a přitom uplatňovat 24 000 Kč daňový odpočet pro svou firmu?

    Odpovědět